Choď na obsah Choď na menu
 


2013. szeptember

Teremtés hete a víz jegyében 2013.09.27.

Iskolánk is bekapcsolódik a keresztény egyházak által meghirdetett, szeptember 29. és október 6. között megrendezendő "Teremtés hete" programsorozatba. Az idei hét központi témája a víz.

Bízunk benne, hogy ez a téma nem csak ezen a héten foglalkoztaja majd tanulóinkat és családjaikat, hanem segítséget, indítás nyújt ahhoz, hogy felelősen, tudatosan éljenek.

 

Hétindító lelki percek 2013.09.27.

Jövő héten, szeptember 30-án elindítjuk a hétindító lelki percek sorozatot. Minden hétfőn 750- 8 óráig, az iskola aulájában az iskola tanulói és tanárai együtt készülnek a heti feladatokra. Egy szentírási idézet vagy irodalmi alkotás kapcsán közösen gondolkodva merítünk erőt az előttünk álló teendőkhöz. Az összejövetel célja, hogy rendszeresen segítséget adjon a lelki gyarapodáshoz. Ezeknek a közös imaalkalmaknak a megszerevezésében a ferences testvérek lesznek a segítségünkre.

Kérünk mindenkit, hogy legkésőbb 745-re érjen be az iskolába, hogy pontosan tudjunk kezdeni!

 

Mihály napi vásár az óvodában 2013.09.27.

Ma délelőtt az óvodában ismét megrendezték a csoportjaikban már hagyományossá vált Mihány napi vásárt. A népviseletbe öltözött gyermekek árulták "portékáikat", népszokásokat elevenítettek fel a szülők és érdeklődők jelenlétében. A rendezvény táncházzal zárult.

 

Hétvégi programok 2013.09.18.

Terveink szerint havonta 1-2 alkalommal, péntek délután iskolai programokat szervezünk, melyeken minden osztály részt vesz. Első alkalommal szeptember 20-án a Várkertben és a városban sport, városismereti és természetismereti feladatokon próbálhatják ki magukat diákjaink. A programokra az osztályok együtt érkeznek, s kb 16 órakor fejeződnek majd be. Sportos öltözet javasolt, réteges ruházattal (mozgáshoz kevésbé meleg, utána melegebb, szelet is álló felső). Jó idő esetén ki lehet próbálni a tájfutást a Várkertben (a "Nagy játék" pontversenybe beszámít a részvétel és az eredmény).

Szintén 20-án, pénteken a Művelődési Központban 17 órakor Bakos Ferenc tanár úr és Bakos Tamara kiállítása nyílik. Közreműködnek a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola tanárai és növendékei. (Megtekinthető október 25-ig hétköznapokon.)

21-én délelőtt kerékpár és duatlon verseny lesz a városban (részletek Szécsény honlapján olvashatók).

21-én, szombaton délután a Templomok éjszakája rendezvény kezdődik
     (a résztvevők szintén gyűjthetik a "Nagy játék" pontokat).
15 órától gyermekfoglalkozások (rajz, kézműves, játékok) a kolostor udvarán
16:30-tól fotókiállítás a kolostor folyosóján
17:15-től a templom és a kolostor máskor nem látogatható részeinek szakszerű bemutatása
     (téli kápolna, ebédlő, kvadrum, kripta, Szécsényi György terem)
18:30-tól orgonazene és irodalmi összeállítás az evangélikus templomban (a templom 16:30-tól nyitva lesz már)
20 órától képmeditáció a római katolikus templomban
21 órától mécsesgyújtás és közös éneklés a fiatalokkal a római katolikus templom kertjében

22-én vasárnap délután Két híd futás

 

Futottunk Tresó Gábor előtt és mögött 2013.09.14.

A megbeszélt időben tucatnyi diák, néhány szülő, négy tanár és pár amatőr futó gyülekezett a benzinkútnál, hogy Tresó Gábor ultrafutót átkísérjük Szécsényen. Sajnos előző napi sérülése miatt ma nagyobb távot kellett teljesítenie, így 2,5 óra késéssel érkezett, de mi eredeti tervünk szerinti időben addig is futottunk egyet, majd néhányan futva-biciklivel-lovon kimentünk elé érkezésekor is, s 3-4 km-en keresztül biztosítottunk neki társaságot. A fotókat is közreadjuk majd, most csak egyik kép ízelítőnek (na jó, legyen még egy, meg még egy, meg még egy).

 

FIGYELEM!! Késik a futó! 2013.09.14.

Az ultrafutó előző sérülése miatt hamarabb fejezte be a tegnapi futását, s ma többet kell tejlesítenie (2 óra késéssel ért a mára tervezett rajthelyére). Ha jól halad, s nem hátráltatja újabb sérülés, kb 14 órakor érkezhet Szécsénybe. Mozgása itt követhető GPS-sel. Aki kijön elé az eredeti időpontban, azokkal kocogunk egy jót, aki pedig délután is tud jönni, annak a tesi tanárok külön "megköszönik".

 

Nagy játék - felsősöknek és gimiseknek 2013.09.11.

Nagy játék névvel pontversenyt hirdetünk felső tagozatos és gimnazista diákjaink részére. Az iskola rendezvényein és külső programokon az iskola képviseletében megjelenő diákjaink minden részvételükkel pontokat gyűjthetnek sport rendezvényeken, kulturális és művészeti programokon, közösségi feladatvállalással, stb. Évfolyamonként a legaktívabb, legeredményesebb tanulókat havonta értékeljük, kihirdetjük. Éves szinten pedig jutalmazzuk

Eddig meghirdetett programjaink közül a "Milyen iskolát szeretnék?" pályázat, a focibajnokságok, az ultrafutó kisérése is beleszámítanak a versenybe (játékba), de a jövő hétvégi "Templomok éjszakája" rendezvényen való részvétellel is lehet pontokat gyűjteni (a lista nem teljes, szinte minden meghirdetett választható program pontszerzési lehetőséget rejt).

Eredményes részvételt kívánunk mindenkinek!

 

Kísérjük együtt az ultrafutót!  2013.09.11.

Sportot szerető diákok, figyelem! Vasárnap, szeptember 15-én halad át Szécsényen Tresó Gábor ultrafutó, aki néhány nap alatt végigfut Nógrád megyén, minden települést érintve. Fussunk vele vasárnap 11:25 és 11:45 között! (A települések hivatalos fogadásai miatt az időpontban kisebb csúszás lehetséges) Borda Tamás tanár úr több szakaszra osztotta a távot, lehet részeket is teljesíteni, vagy a teljes, alig több mint 2 km-t. Nógrádmegyeren és Magyargécen is átfut a sportoló valamivel korábban. Ott is lehet csatlakozni a falun belül. Részletek a futó honlapján olvashatók. 

 

Foci bajnokságok indulnak  2013.09.09.

Házi bajnokságot hirdetünk iskolánk 3-4. osztályos tanulóinak.
Városi bajnokság kerül megrendezésre 5-6, 7-8, 9-10, 11-12. osztályos diákoknak (ez utóbbin nem csak iskolánk diákjai vehetnek részt, hanem a Rákóczi iskola tanulói is).

A meccsek szeptember 16-tól hétfőnként 15-16 óráig, kedden 14-15 óráig lesznek lebonyolítva minimum 6 fős csapatok részvételével a Magyar utcai iskola udvarán lévő műfüves futballpályán.

Jelentkezni Borda Tamás tanárúrnál lehet. Részletek a szórólapon olvashatók.

 

Étkezési hozzájárulás befizetése  2013.09.07.

Tisztelt Szülők! Az intézményünkbe járó óvodások és iskolai tanulók szeptemberi étkezési hozzájárulását szeptember 10-én kedden és 11-én szerdán lehet befizetni az iskola földszintjén, a porta közelében kialakított helyen. Teljes hónapra (szeptember 3-tól minden tanítási napra) szedjük a hozzájárulást. A hiányzók tanulók utólag az októberi befizetésből kapják meg a jóváírást. Csak azoknak tudjuk lemondani az ebédjét a konyha felé, akik az adott napon 8 óráig lejelentik ezt. A tanulók szülei 7:40 és 8 óra között az iskola 32/370-951 telefonszámán, illetve óvodások esetén az óvodában jelenthetik a tanuló betegségét, hiányzását.

 

Szülői értekezletek szeptember 3. hetében  2013.09.05.

Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánkban az első szülői értekezleteket szeptember 16-19 között tartjuk. A pontos beosztást a jövő hét folyamán írjuk ki a weblapra.

 

Több jut nekünk, ha takarékosabbak vagyunk  2013.09.04.

A mai naptól új rendszert próbálunk ki az étkeztetésben. A levest nem a konyhások adagolják ki diákjainknak, hanem leveses tálból maguk szedhetik ki. Azt reméljük, hogy így alig lesz visszavitt étel, s az éhesebbeknek pedig több jut, ha mindenki csak annyit szed ki, amennyit megeszik. A mai nap jónak mutatkozott a módszer, de még néhány napig pontosítgatni fogunk, hogy minden gördülékenyen menjen. Az étkezde kapacitásának határát feszegeti a tavalyinál százzal több tanuló kiszolgálása. Szerencsére a leveses tál módszer a kiszolgálás sebességét is növeli. Az órarend véglegesítése után az étkezés osztályonkénti beosztása is praktikusabbá tehető, így gördülékenyebb lehet az ebédelés.

Hamarosan az osztályok rendbentartásának új módját is véglegesíthetjük. A rendrakás és takarítás jelentős részét is az osztályokra bízzuk saját termükben, így erősítve a felelősségtudatot a gyermekekben.

Kérjük a szülőket, hogy ezen nevelési elképzeléseinket is támogassák! Alkalmanként beszélgessenek gyermekeikkel arról, hogy mennyire fontos a környezetükre való odafigyelés.

 

Újságcikk intézményünkről  2013.09.04.

A Nógrád Megyei Hírlap mai száma terjedelmes cikkben számol be katolikus óvodánk és iskolánk indulásáról. Szó esik az írásban az alapítás előzményeiről, célkitűzéseinkről, óvodánk és iskolánk létszámadatairól, nevelési elveinkről, s megszólaltat a szerző szülőt, nagyszülőt is az iskola kapcsán. A riport sajnos nem érhető el az interneten, csak a lap nyomtatott változatában (a mai szám 2. oldalának felét foglalja el).

 

Hozzáférhetők intézményünk hivatalos adatai az Interneten  2013.09.04.

Néhány napos működési zavar után ma déltől ismét rendben működik a Közoktatás Informatikai Rendszere (KIR), így mostantól bárki számára megtalálhatóak adataink (pl. OM azonosítónk is) az Oktatási Hivatal adatbázisában. Az elmúlt napokban csak a hivatal belső hálózatából voltak elérhetők ezek az információk, így az interneten hiába keresték többen is pl. OM azonosítónkat.

 

Pályázat diákoknak 2013.09.03.

"Milyen iskolát szeretnék" címmel pályázatot hirdetünk diákjaink számára.

Írjatok 2-3 oldalas fogalmazványt javaslataitokkal, izgalmas, érdekes elképzeléseitekkel, amiben bemutatjátok, hogy milyen iskolát szeretnétek. "Álmodjátok meg", hogyan működjön a Páter Bárkányi János Katolikus Iskola. A terv olyan iskoláról szóljon, ami itt Szécsényben meg is valósítható, nem igényel sok pénzt, csak ügyes ötletek házon belüli kivitelezését.

A kicsik rajzokkal, a nagyobbak kollázs és egyéb technikákkal megvalósított "képzőművészeti alkotásokkal", hangulatképekkel is indulhatnak a pályázaton. (A rajzok mérete lehetőleg A3-as legyen.) Számítógépes grafika is készíthető, de annak eredetiségét az elkészítés lépéseinek bemutatásával az alkotónak igazolni kell.

Beadási határidő szeptember 16. hétfő délután. Papíron leadható a titkárságon személyesen, vagy az osztályfőnök közvetítésével, illetve a fogalmazványok és digitális grafikák e-mailen is beküldhetők a barkanyisuli@gmail.hu címre.

 

Első heti munkarend 2013.09.03.

Keddtől órarend szerinti tanítás folyik iskolánkban. Változások még lehetnek az órarendben a későbbiekben, de minden tanóra az aktuális kihirdetett órarend szerint megtartásra kerül. Szakkörök, egyéb választható foglalkozások még ezen a héten nem lesznek. Az alsós tanulók (1-4. osztály) délután 16 óráig lesznek az iskolában. A felsősök hazamehetnek a tanórák után, de az iskolában maradók számára biztosítunk felügyeletet. A péntek délutáni program még egyztetés alatt van, iskolai szintű sportrendezvényt szeretnénk tartani.

 

Tanévnyitó 2013.09.01.

A délelőtti borús idő után vasárnap délután derült égbolt várta tanévnyitónk résztvevőit és vendégeit. Kb. 150 óvodás, 432 általános iskolás és 73 gimnazista kezdi meg a tanévet az új katolikus intézményben. Az elsősök bevonulása és a Himnusz eléneklése után hét kisdiák közös szavalatával kezdődött az ünnepély, majd az igazgató úr az első sorokban helyet foglaló óvodások és elsősök bevonásával arról gondolkozott, az előttünk álló úthoz mivel kell megtöltenünk a tarisznyánkat közösen a szülőknek, tanároknak, diákoknak. Borbáth Gábor főigazgató úr dr. Beer Miklós püspük atya jókívánságait adta át, s örömmel tudatta az óvodásokkal és iskolásokkal, hogy a Váci Egyházmegye mennyi kapcsolat lehetőségét nyújtja, s említett néhányat az eddig megszervezett közös programokból. Csongor atya, Szécsény plébánosa a gyermekekről szóló evangéliumi rész felolvasása után egy történetet mondott el, amely a céltudatosságról szólt. Az áldás után az osztálytermekbe vonultak a diákok, s a gyakorlatban is elindult a tanév a tankönyvek egy részének kiosztásával, s egyéb szervezési feladatokkal.