Choď na obsah Choď na menu
 


2014. április

 

 

Elsőáldozás 2014.04.30.

Szécsényben hosszas felkészülés után 2014. május 4-én vasárnap 10 órakor járulhatnak először az oltárhoz az elsőáldozók – közülük legtöbben iskolánk diákjai -, hogy Krisztus testének szentségét magukhoz vegyék.

 

Anyáknapi meghívás 2014.04.29.

Kedves édasanyák, nagymamák! Iskolánk és a Plébánia 2014. május 6-án, az esti 19 órás szentmise után közös Mária köszöntőt tart a templomban, melyre szeretettel hívjuk Önöket.

Tisztelettel: az iskola vezetősége

 

Ismét röplabdás sikerek 2014.04.28.

A hétvégén lezajlott iskolai röplabdatornán Budapesten iskolánk vegyescsapata Pifka Viktória, Vincze Nikolett, Csuka Zsolt Attila, Szeles Gergő, Kiss Bence, Annus Sándor összeállításban győzött. A hatodikos lányok csapata (Velenczei Lilla, Ádám Gréta, Szigeti Panna, Bablena Dorina) a 2. helyen végeztek.

Gratulálunk, és jó felkészülést kívánunk az országos döntőre!

 

Hittanverseny Pécelen 2014.04.27.

Iskolánk tanulói április 25-én egyházmegyei hittanversenyen vettek részt, melyet a péceli Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola rendezett. A feladatok közt általános hittan tananyagból vett kérdések is szerepeltek, de a verseny kiemelt feladatai voltak a két szenté avatandó pápa életútjáról szóló kérdések.
Tanulóink két korosztályban indultak. Tudásukat több, már régóta működő egyházi iskola diákjaival kellett összemérniük, ahol nagyon szépen helytálltak. Az eredményhirdetés előtt koncerten vehettek részt tanulóink és kísérőik. Az eredménykből kiderült, hogy újoncként sikerült szépen bemutatkoznunk, mindenki derekasan helytállt, sőt a Kormány Réka (7.a) Biácsi Lili (7.b) páros korosztályában a 3. helyezést szerezte meg.

Minden résztvevő diákunknak gratulálunk!
 

Szentté avatás 2014.04.27.

Ma avatják szentté az előző évtizedek két jelentős pápáját, boldog XXIII. Jánost (a "jó pápát") és boldog II. János Pált (az "utazó pápát").  Mindketten hatalmas változásokat indítottak el az egyházban, s munkájuk nagy hatással volt az emberiség egészére. A két példaértékű egyházfőről érdemes minél többet megtudni, gondolataikat, tetteiket megismerni, hiszen példájuk minden rájuk figyelő ember szívét beragyogja. Rajtuk keresztül is közelebb kerülhetünk Istenhez. Néhány gondolat kedvcsinálónak a további olvasáshoz: II. János Pál pápáról és XXIII. János pápáról

 

Térképkiállítás 2014.04.22.

A Föld napja alkalmából iskolánk régebbi, már nem használt térképeiből rendeztünk kiállítást a tetőtéri folyosón. A térképek egy része azért került raktárba, mert már nem a legaktuálisabb, friss adatokat tartalmazza, míg néhányat pusztán a technika fejlődése szorított ki a tantermekből. A tanórákon egyszerűbb kivetíteni a megfelelő térképet vagy térképrészletet, nem kell hurcolni az összegöngyölhető, vászonra ragasztott papírlepedőt. Mégis hisszük, hogy praktikus lehet szabadidőben nézegetni ezeket a falitérképeket, mert így mindenki saját tempója szerint és a neki tetsző részletességgel mélyülhet el a térképi tartalmak elemzésében.

 

A húsvét öröme 2014.04.18.

A keresztények legnagyobb ünnepén, húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük. Ez hitünk alapja, ebből a hitből nőtt ki az Egyház, és ennek a bizonyossága, öröme táplál és éltet minket.

A feltámadás az Atya válasza Jézus áldozatos szeretetére. Az ebbe vetett hit a reménységünk alapja. Ha igyekszünk Jézus tanítását, példáját követni az életünkben, akkor hozzá jutunk az öröklétbe. Ide van meghívásunk, ez az emberi élet célja. 

A húsvét öröme, üzenete, hogy van remény, a rossz nem győzedelmeskedhet életünkben, mert Jézus legyőzte a halált. Erre kell hogy figyeljünk mindennapjainkban, és a húsvét öröme kell hogy erőt adjon a nehézségekben is. Minden megkeresztelt ember feladatként kapja, hogy erről az örömről tanúskodjon a hétköznapok cselekedetével, reményt sugárzó életével.

Ha néha úgy érezzük, ez nehéz..., örülhetünk,  nem vagyunk egyedül, mert a feltámadt Jézus mondja: "Íme én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig." (Mt 28,20)

 

Újabb megyei és területi sikerek 2014.04.15.

Megyei Nyelvtan és Helyesíró versenyen Kanyó Blanka 3.b osztályos tanulónk 2. helyezést ért el. Teleki Pál Földrajz Versenyen Verbói Máté 8.b osztályos diákunk 1. helyezett lett, és továbbjutott az országos fordulóba.

A Vigyázz-Kész-Pénz vetélkedő regionális (3 megyére kiterjedő) fordulójában 7. osztályos csapatunk győzött, s továbbjutott az országos megméretésre. A csapat tagjai: Gyebnár Sára, Sándor Vanda, Varga Zsófi, Komár Gabriella és Tóth Bernadett.

Gratulálunk az eredményekhez, és köszönjük felkészítőik munkáját!

 

Passió előadás és irodalmi teaház holnap délután 2014.04.14.

Húsvétra készülve kedden délután a 6. órában adják elő diákjaink az aulában a Passiót, aminek díszleteit napok óta láthatjátok. Az előadást minden osztályunk megtekinti.

Utána 15 órától irodalmi teaház lesz a 23-as teremben. Témája (így a költészet napja és húsvét között) "istenes versek". Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  

 

Íjászverseny a várkertben 2014.04.13.

Kedves Diákok! Április 14-én, hétfőn 15 órától íjászversenyt rendezünk a várkertben. Az iskolából együtt vonulnuk le (gyülekező az aulában 14:45-kor). A nyertesek értékes ajándékokat kapnak. Hajrá!

Várunk szeretettel: Zoli bácsi, Pali bácsi, Pió testvér

 

Szorobán verseny eredményei 2014.04.12.

A területi szorobánversenyen iskolánk tanulói a pásztói, dorogházi és magyargéci iskolák tanulóival mérkőztek meg e helyezésekért, és a feladatok sikeres megoldásával vették fel a küzdelmet a továbbjutásért.

Első helyezést ért el Kiss Edina (7.o) és Balázs Krisztina (6. o), második lett Csábi Bianka (7.o) és Ádám Gréta (6.o). Rajtuk kívül magas pontszámával továbbjutott még az országos versenyre Pifka Réka, Szmolnik Lili és Csordás Róbert Bence (1. o), Kanyó Blanka (3.o), Haizer Barbara, Valkár Csenge és Horváth Emese (4.o),  Az iskolák versenyét a pásztói általános iskola nyerte.

 

Tanítási rend változás a héten 2014.04.08.

Tájékoztatjuk a szülőket, hogy ezen a héten szerdán (azaz holnap) területi szorobánverseny miatt 12 órakor hazaengedjük a diákokat, délután nem lesznek foglalkozások (kivéve a ma indult 4 napos média kurzust). Pénteken lelki napot tartunk, ami 14 órakor kezdődő misével zárul. Ennek 15 óra előtt lesz vége a ferences templomban, ahonnan hazamehetnek a felsősök. Az alsósok együtt visszajönnek az iskolába, s a szokásos időben mennek haza.

 

Megváltozott az ebédelés rendje 2014.04.08.

FIGYELEM! A mai naptól megváltozott 5-11. évfolyamosaink számára az ebédelés rendje. Csak ebédjeggyel lehet menni étkezni. A jegyet reggel érkezéskor 7:30 és 8 óra között lehet felvenni a porta mellett (a galériában). Ez egyúttal a napi étkezési létszám lejelentésének az alapja is, ezért csak az tud majd étkezni, aki 8 óráig személyesen felveszi a jegyét. (Ettől eltérő különleges hiányzási eseteket továbbra is a titkársági telefonszámon lehet egyeztetni 32/370-951.) Az alsósoknál az ebédelés és az étkezés lemondása változatlan formában marad.

 

Szülői tájékoztató leendő elsőseink számára 2014.04.07.

Holnap délután 17 órakor tartjuk személyes tájékoztatónkat a leendő első osztályunk iránt érdeklődő szülők számára. Az iskolánkkal kapcsolatos általános ismertetésen túl a jelentkezés konkrét teendőit is megbeszéljük, s nyomtatott jelentkezési lapot is kaphatnak az érdeklődők. Természetesen a felmerülő kérdésekre is igyekszünk válaszolni. Az összejövetelen jelen lesz a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, Győrki Marianna is.

 

Danyi Ivett szép szereplése 2014.04.07.

A hétvégén rendezték Kisújszálláson a Szép magyar beszéd verseny országos elődöntőjét, ahol remek szereplésével Danyi Ivett a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát szerezte meg. Gratulálunk a szép eredményhez Ivettnek és felkészítő tanárának, Kissné Csépe Éva tanárnőnek.

 

Kerékpártúra pénteken 2014.04.02.

Megérkezett a tavasz, virágoznak a fák, sőt, már az órát is előbbre tekertük a nyári időszámítás szerint. Nem sötétedik már olyan korán, s csábít kifelé a szabadba a szívet-lelket-testet melengető napsugár. Itt az ideje letörölni a havat a bicikliről, s néhány határozott pedálfordulattal ledarálni a rozsdát a láncról ;-)

Április 4-én, pénteken délután arra teszünk kísérletet, hogy kipróbáljuk, nem felejtettünk-e el a télen biciklizni. Tervezett útvonal: Szécsény, Varsány, Sipek, Tábi-víztározó, Varsány, Szécsény. Táv: kb 22 km

Indulás az iskolától: 14:20-kor. Láthatósági mellény és üzembiztos kerékpár (két jó fékkel) kötelező (lehet rekumbenssel, triciklivel, velocipéddel is jönni). Ajánlott felszerelés: kulacs frissítővel, szendvics, nasi, naptej, széljackie, fényképezőgép, józan ítélőképesség. Várható hazaérkezés: 17:30

 

Röplabdás lányaink is nyertek 2014.04.02.

Egy hét leforgása alatt ez már a negyedik győzelem (Street Ball, leány foci, mezei futás...). Vasárnap Gödöllőn a Vollé 2020 Röplabdaversenyen Velencei Lilla, Ádám Gréta, Szigeti Panna, Bablena Dorina összeállítású csapatunk megszerezte az első helyezést. Másik csapatunk is szépen szerepelt, s 4. helyen zárta a tornát. A győztes csapat bejutott az országos versenyre. Gratulálunk mindannyiuknak (nem véletlenül állhattak Gyurta Dani mellett)! Hajrá lányok, hajrá Bárkányi!

 

A Víz Világnapja alkalmából rendezett versengés eredményei 2014.04.02.

A március 21-i csapatverseny pontszámait kiegészítve az egyéni kVÍZ-ek megfejtőinke létszámával a következő sorrend alakult ki:

1.  8.A (225 pont)
2.  7.A (215 pont)
3.  7.B (214 pont)
4.  9.A (213 pont)

A menetlevélre az 5.B, 6.B és 7.B kapott a legtöbb pontot, az állomások feladataire és kivitelezésére a 6.A, 7.A és 9.A, a verseny teljesítésére a 8.A után a 8.B és a 10.A voltak a legügyesebbek.

Az első helyezett osztály a Robinson-szigetekre kirándulhat, a második akváriumot kapott a tantermébe felszereléssel és halakkal, a 3. társasjátékkal és bubborékfújóval gazdagodott.

Egyéni versenyben: 1. lett Kormány Réka, 2. Priska Anita, 3. Hegedűs Gréta, 4. Varga Eszter.