Choď na obsah Choď na menu
 


2016. április

A Föld napja

A Föld
Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak.foldnapja.gif
Mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél.
Képessé tettél, hogy megértsük művedet,
megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget.
Mi kiássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk.
Belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit faragjuk,
hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít,
míg azok ellenem nem fordulnak és elpusztítanak engem,
és gyermekeim.
Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban!
Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,
hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség,
a boldogság és szépség biztos otthona lehessen.
(Részlet Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanusából)

A Föld mindannyiunk otthona. A Föld napja alkalmat nyújt, hogy felemeljük szavunkat a természet védelméért, természeti kincseink megőrzéséért.

2016. április 22-én iskolánk alsó tagozatosai zöld pólóban érkeztek, hogy ezzel is kifejezzék e nap fontosságát.

Nagy izgalommal készültek a délutánra, hiszen már előzetes feladatként fákat, virágokat, plakátokat készítettek, melyek segítségével „kivirágzott” a faliújság, erdővé változott a kopár Föld.
A délutánt egy szívhez szóló mesével kezdtük az óvoda teraszán, ahol az egész héten gyűjtött kupakokból megalkottuk a „Kék bolygót”, Földünket.
Ezután csoportokban került sor iskolánk és a játszótér takarítására, melyet a gyerekek lelkesen végeztek. Majd minden osztály játékos vetélkedőkkel gyarapíthatta tudását puzzle, színezők, közmondások, betűháló, állatfelismerők és totó segítségével.

dsc_1843.jpg dsc_1926.jpg

Képgaléria

Végezetül udvarunk kiskertjét színesítették virágpalántákkal az ügyes kis kertészek, a tanító nénik segítségével.

Reméljük, minden gyermek számára sok élménnyel, új tudással és a környezettudatos élet fontosságának megerősödésével zárult ez a nap!

A felső tagozat és gimnázium programja

Denis Hayes, amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én indította útjára a Föld védelme érdekében mozgalmát, az Earth Day Network-öt, melynek eredményeként 1990 óta ezt a napot a Föld Napjának nevezték el.

Az iskolánk diákjai szaktanáraik irányításával, változatos programokkal csatlakoztak e jeles nap rendezvényeihez.

Az 5-7. évfolyam 7 osztálya –a 11. évfolyamos diákjaink vezetésével – a Várkert vetélkedő keretében játékos feladatokat oldottak meg, melyeket a természettudományi munkaközösség tanárai állítottak össze számukra. Volt többek között állatfelismerés, Naprendszer térkép kirakása puzzle-ból, szelektív hulladékcsoportosítás és dalolás is.

A 8-10. évfolyam számára a Föld „egészségével” párhuzamban a saját egészségünket célzó programsorozat kínálkozott. Megismerkedhettek a legújabb drogok károsító hatásaival, egy játékos bírósági tárgyalás keretében fogyasztásuk jogi következményeivel, valamint az egészséges táplálkozás orvosi szempontjaival is.

Rendezvényeink ugyan nem olyan súlyúak, mint a 2016. április 22-én New York-ban aláírt párizsi klímaszerződés, de reméljük, hogy a kellemes percek mellet fel tudtuk hívni tanulóink figyelmét környezetünk és saját egészségünk fontosságára.

Mindenkinek köszönjük a lelkes részvételt:

a Szervezők

A Szakma Sztár Fesztiválon jártunk

2016. április 19-én iskolánk hetedik évfolyamos tanulói részt vehettek a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából a budapesti Hungexpo területén megrendezett Országos Szakmai Versenyen és Kiállításon. A 9. alkalommal megrendezett fesztiválon a tanulók megismerkedhettek 40 olyan szakmával, amelyeket általános iskolai tanulmányaik után választhatnak. A bemutató célja a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák ‒ beleértve a ráépülő, érettségire épülő szakmákat ‒ vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, melynek kiemelt üzenete: „A jó szakma felér egy diplomával!”.

dsc00773.jpg dsc00762.jpg

Képgaléria

Szentkúti zarándoklat

Iskolánk a tavalyi jól sikerült zarándoklat után ismét szeretettel hívott minden érdeklődőt április 16-án, szombaton Mátraverebély-Szentkútra. Ennek célja, hogy közösen imádkozzunk iskolánkért.

A meghívást 32-en – gyermekek, pedagógusok, szülők és nagyszülők - fogadták el, akikkel örömteli várakozással indultunk az útnak. Az idén rövid buszozás után Márkházáról gyalogoltunk a kegyhelyre. Az út során rácsodálkozhattunk az ébredező természet szépségére, és többször megálltunk, hálát adtunk a Teremtőnek jóságáért, szeretetéért. A közel két órás gyaloglás után - melynek nehézségeit ki-ki saját szándékára is felajánlhatta, - fáradtan és örömmel érkeztünk meg Szentkútra. 11 órakor két másik zarándokcsoporttal közös szentmisén vettünk részt.

p1050594.jpg p1050587.jpg

Képgaléria

A szentmise után indultunk a hegyen lévő remetebarlangokhoz, ahol a gyermekek a természet egyéb szépségeivel – gyíkok, kövek, üregek - ismerkedtek meg közelebbről.

A közös ebéd után a templom előtti térre érve szabadon nézelődtünk, beszélgettünk. Voltak, akik kis ajándéktárgyakat vásároltak az otthoniaknak vagy csendben imádkoztak a Szűzanya előtt.

A délutáni közös imánkban, az Öröm útján a feltámadt Jézussal való találkozásokat éltük végig. Ez az imádság a Húsvéttól Pünkösdig tartó időszak eseményeit eleveníti fel a Szentírás segítségével. Ez az alkalom gyermeknek és felnőttnek egyaránt szép lelki élmény volt.

A nap végén jóleső fáradtsággal és élményekben gazdagon érkeztünk meg az iskola élé, ahol közösen adtunk hálát a Jóistennek a zarándoklat ajándékaiért.

Városunk irodalma

Április 14-én iskolánk végzős diákjai egy rendhagyó irodalomórán vehettek részt. Végh Gáborné Piroska néni, Szécsény köztiszteletben álló nyugalmazott tanára városunk irodalmáról tartott élethű és sokszínű előadást. Szécsény jeles alkotói közül Ferenczy Teréz, Komjáthy Jenő és Vihar Béla munkásságán keresztül ismerték meg tanulóink a város irodalmi jellegzetességeit. A szervezett program nagy sikert aratott, hiszen segítséget nyújtott a szóbeli érettségire való felkészülésben.

irodalom.jpg

Holokauszt

Iskolánk tizedik és tizenegyedik évfolyamos diákjai április 14-én a zsidó temetőben a holocaust magyarországi áldozataira emlékeztek. Egy verssel és néhány gondolattal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Nyílt nap az óvodában

Az alsós tantó nénik 2016. április 13-án ellátogattak az óvodába, ahol játékos és komplex foglalkozások keretein belül figyelhették meg a leendő első osztályosok mindennapjait.

Részesei lehettek egy „Tavaszi varázslatnak”, betekinthettek a teremtett világ tevékeny megismerésébe és a nagycsoportosok „Számország” világába is elkalauzolták őket. Az óvó nénik jó hangulatú és játékos tevékenységeken keresztül mutatták be a gyermekek sokoldalú tudását.

A látottakat egy szakmai kerekasztal beszélgetés keretein belül összegezték és rávilágítottak az óvoda és iskola közötti együttműködés fontosságára.

Költészet napi irodalmi teaház a Bárkányiban

Április 12-én iskolánk rendhagyó módon emlékezett meg a költészet napjáról. Irodalmi teaházat szerveztünk, melynek keretein belül A Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Palóc Esély munkatársai sokszínű feladatokkal, humoros történetekkel szórakoztatták diákjainkat. A program szervezési feladataiban a Társadalomtudományi Munkaközösség tagjaiként aktív szerepet vállaltuk. Részt vettünk a játékos feladatokban, főként a szókirakó aratott nagy sikert. A feladat megoldásán túl olvasmányélményeinkről, kedvenc verseinkről, irodalmi alakjainkról is beszélgethettünk. Reményeink szerint a gyerekek jó élményekkel tértek haza a nap végén rendezvényükről.

Posztolj verset Szécsény utcáira!

A Krúdy Gyula Könyvtár rendhagyó ünneplésre hívta Szécsény város lakosságát a magyar költészet napján.

Az érdekes/ötletes kezdeményezéshez iskolánk tanulói is csatlakoztak. A verseket, költészetet kedvelő tanulóink kedvenc magyar verseiket gyűjtötték egy csokorba, és „posztolták” ki az iskolánk előtti hirdetőtáblára.

Legyen magyar versekkel tarkított a városunk ezen a napon!

dsc_1558.jpg dsc_1566.jpg

Képgaléria

kolteszetnapja.jpg

 

Költészet Napja - Irodalmi vetélkedő

kolteszet.png

Alsó tagozat 3-4. évfolyam – csapatverseny  2016. április 7.

2016. április 7-én rendeztük meg 3-4. osztályos diákjaink részére a Költészet Napja alkalmából rendezett irodalmi vetélkedőt. A 3 fős csapatok számot adhattak pontos és precíz verstudásukról. A verseny mindvégig vidám, jó hangulatban zajlott. A kellemes és tartalmas délután végén természetesen eredményt is hirdettünk. Legjobbjaink közül két 4. osztályos csapat képviseli iskolánkat a salgótarjáni Tankerületi költészetnapi vetélkedőn a SÁI Beszterce-lakótelepi Tagiskolájában. 

kolteszet_napja_csopkep.jpg

Képgaléria

XVIII. Területi Szorobánverseny Szécsény 2016. 04. 05.

A versenyen iskolánk tanulói a vidéki iskolák szorobánosaival mérték össze számolási és eszközhasználati tudásukat. A feladatsorokat 46 tanuló oldotta meg, akik közül 21-en - 80% feletti teljesítménnyel - továbbjutottak az országos döntőbe. Az országos forduló 2016. április 23-án Budapesten kerül megrendezésre, melyre nagy szorgalommal és izgalommal készülnek legügyesebb szorobánosaink.

dsc_1093.jpg dsc_1151.jpg

Képgaléria

Filharmónia

2016. április 5-én az utolsó filharmónia előadáson a Savaria barokk együttes tagjai Az úrhatnám szolgáló címmel adták elő vígoperájukat. A darab bemutatása közben a szolgáló lány a közönség tagjai között sétált, ezzel is tovább fokozta a jó hangulatot

Étkezési térítési pótdíjfizetés

  • 2016.04.20. /szerda/ 800-1600

Beiratkozás

a Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskolába

a 2016/17-os tanévben 1. osztályba lépők részére

A beiratkozás időpontja:

  • 2016. április 14. csütörtök   8.00-19.00
  • 2016. április 15. péntek       8.00-19.00

Helyszíne: Szécsény, Magyar út 13-15.

Bővebben:

Zarándoknap Szentkútra

Tájékoztatjuk a Szülőket, hogy 2016. április 16-án (szombaton) iskolai zarándoklaton veszünk részt, Szentkúton diákjainkkal.

Várjuk a 3-13. évfolyamos tanulók jelentkezését az osztályfőnököknél, akiktől részletes tájékoztatást kapnak a tervezett zarándoklatról. Kérjük, hogy a gyermekek részvételi szándékukat 2016. április 14-ig jelezzék.

A gyalogtúra utáni ebédről a szülő gondoskodik, ezután közös programokon veszünk részt, majd 15 óra körül indulunk haza.

Az autóbusz indulása az iskola előtti parkolóból 8:00-kor, a várható érkezése 15:45-kor lesz.

A kedves Szülőket, Nagyszülőket is szeretettel várjuk erre a napra. Az autóbusszal való utazásra a jelentkezést a szabad ülőhelyek beteltéig tudjuk fogadni.

Fogadó délután

Intézményünk 2016. április 13-án 1600-1800-ig fogadó délután tart. A pedagógusok várják gyermekeik tanulmányi előmenetele és magatartása iránt érdeklődő szülőket.

Étkezési térítési díj fizetés

  • 2016.04.11. /hétfő/ 800-1600
  • 2016.04.12. /kedd/ 800-1600