Choď na obsah Choď na menu
 


2016. március

Óvodások látogatása

Egy kisgyermek életében hatalmas változást jelent, mikor iskolás lesz. Az első iskolai nap nagy izgalommal jár szülőnek és gyermeknek egyaránt. Ezt az izgalmat próbáljuk kicsit oldani a gyerekekben azzal, hogy nem szeptemberben lépik át először, az iskola küszöbét, hanem az óvó nénikkel közösen érkeznek hozzánk vendégségbe, tavasszal.

dsc_0794.jpg dsc_0846.jpg

Képgaléria

Idén sem volt ez másképp. A tavaszi szünet után a nagycsoportosok és az elsősök izgalommal készültek a nagy találkozásra. Öröm volt látni, a kis arcok hogy felderülnek a rég nem látott társakat látva. Az elsősök büszkén mutatták meg kisebb társaiknak, mennyi mindent tudnak már. Boribonról meséltek nekik, majd az ovisok a kis játék mackóhoz kapcsolódó feladatokat oldottak meg az interaktív táblán, melyet később nagy örömmel újságolták az óvodában maradt társaiknak. A nagy munka után ovisok és sulisok együtt fogyasztották el a jól megérdemelt csemegét.

dsc_0903.jpg dsc_0912.jpg

Képgaléria

Természetesen a játék sem maradhatott el, melyre az iskola épületével való ismerkedés után az udvaron került sor. Jó volt látni, hogy a külön töltött hónapok ellenére ugyanolyan felszabadultan tudnak együtt játszani, mint egykor az óvodában. Búcsúzáskor senki nem távozott üres kézzel, a negyedikesek saját készítésű ceruzatartóval kedveskedtek leendő iskolatársaiknak.

Nagyböjti lelki nap a Bárkányiban

Szünet előtti utolsó napunkon rendeztük meg iskolánk nagyböjti lelki napját, melynek témáját a Ferenc pápa által meghirdetett „Irgalmasság éve” adta. A közös lelki ráhangolódást Csongor testvér vezette, majd megtekintettük a felső tagozatosok előadásában a Passiót, melyre hitoktatónk, Erika néni készítette fel növendékeinket. Ezt követően alsó és felső tagozatosaink az iskolában, gimnazistáink a plébánián töltötték a délelőtt további részét. A témához kapcsolódó színvonalas előadások, sokszínű feladatok, lelki beszélgetések, kézműves foglalkozások tették örömtelivé, változatossá a nagyböjti előkészületeket. A szentmise keretein belül adtunk hálát a nap lelki adományaiért.

dsc_0656.jpg dsc_0786.jpg

Képgaléria

A Víz Világnapja

vizvilagnapja.jpgSzeretet Istene,
Mutasd meg helyünket ebben a világban,
hogy szereteted eszközei legyünk
minden élőlény számára ezen a földön,
hiszen Te egyikünkről sem feledkezel meg!
Világísd meg a hatalom és pénz birtokosait,
hogy óvakodjanak a közömbösség bűnétől,
szeressék a közjót, segítsék a gyengéket,
és legyen gondjuk erre a világra, ahol lakunk.
A szegények és a föld ezt kiáltják:
Urunk, ragadj meg minket hatalmaddal és világosságoddal,
hogy védjünk minden életet,
hogy egy jobb jövőt készítsünk elő,
hogy eljöjjön a Te országod,
az igazságosság, a béke, a szeretet és a szépség országa!
Áldott légy!
A teremtett világgal együtt mondott keresztény ima részlet - Franciscus - Laudato si' enciklia
(Kelt Rómában, Szent Péternél, 2015. Pünkösd főünnepén)

A Víz Világnapja alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a tiszta víz, Földünk egyik legértékesebb kincse.

2016.március 22-én iskolánk alsó tagozatosai, kék ruhába öltözve szórakoztató és egyben tanulságos délutánt tölthettek el.

Előzetes feladatként használt CD-k, műanyag kupakok, flakonok, gyöngyök felhasználásával vízi élőlényeket készítettünk, melyek a „tengerré” változott faliújságon most vidáman úszkálhatnak.

dsc_0327.jpg dsc_0613.jpg

Képgaléria

Az aulában közösen megnéztük a Vízipók, csodapók c. rajzfilm egyik kedves epizódját, majd minden osztály életkorának megfelelő feladatokat oldhatott meg a saját termében. Amíg a kicsik „vizes foglalkozások” képeit rakták össze, betűrácsban vízi sportokat kerestek, vízi állatok árnyképeit párosították és „Víz a Bibliában” témakörben színezhettek, addig a nagyobbak komoly TOTÓ és ACTIVITY játék segítségével bővíthették tudásukat.

Reméljük tanítványainkban sikerült elmélyíteni, hogy a víz kincs, és vigyáznunk kell rá. Köszönjük mindenkinek a lelkes részvételt:

                                                                                            a Szervezők

„Légy ügyes pénzügyes” vetélkedő

A Tudásbörze Egyesület 2016.03.22-én Légy ügyes pénzügyes! néven pénzügyi témájú vetélkedőt szervezett általános iskolás gyermekek számára. A vetélkedő a szécsényi Krúdy Gyula Művelődési Központ kamaratermében került megrendezésre. A zsűri tagjai Garamvölgyi Andrea a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft ügyvezetője, Dr Bagó József Szécsény város jegyzője, valamint Borda Tamás, a Páter Bárkányi János Katolikus Iskola igazgatóhelyettese voltak.

A gyermekek 5 forduló során adtak számot pénzügyi tudásukról, alsós és felsős kategóriában. A feladatok között voltak igaz-hamis állítások, kvízkérdések, szólások-közmondások párosítása, de a résztvevőknek leginkább a pénzügyi fogalmakkal játszott activity, valamint a szituációs játékok tetszettek.

A verseny jó hangulatban telt, a gyermekek lelkesen oldották meg a különféle feladatokat. A téma nem volt ismeretlen számukra, hiszen októbertől kezdve pénzügyi szakkör formájában már ismerkedtek a pénzügyi folyamatokkal, tisztában voltak azzal, hogy mi az a családi költségvetés, bankszámla, megtakarítás, hitel. A játékos vetélkedő tétje nem kicsi, hiszen az I. helyezett csapattagok jutalma Dr Bagó József jegyző úr jóvoltából a budapesti pénzjegynyomda meglátogatása. A II. helyezést elért csapatok tagjai könyvjutalomban részesültek, a III. helyezett csapat a Frédi cukrászdába szóló utalvánnyal lett gazdagabb. A helyezést elért csapatok az eredmények menüpontban tekinhetők meg.

Valkárné Kail Mónika

Kedves Gyerekek!

Útjára indítjuk a reál vetélkedő 3. fordulóját. Reméljük, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is sokan fogjátok megoldani ezeket a feladatokat és szaktanáraitok sok-sok 5-öst osztanak majd ki a beérkezett helyes megoldásokért.

Feladatok:

A feladatok beadásának határideje : 2016. április 15.

Jó munkát és kellemes időtöltést kívánunk!

                                            természettudományi és matematika munkaközösség

Húsvéti vetélkedő

2016.03.21-én „Húsvétra készülünk” címmel vetélkedőt szerveztünk a 8-13. évfolyamos diákjaink számára. Célunk volt, hogy az egyház egyik legjelentősebb ünnepét és az ehhez kapcsolódó tudnivalókat, jellegzetességeket az iskolánkban tanult idegen nyelveken is megismertessük tanulóinkkal. Fontosnak tartottuk, hogy a korosztályuknak megfelelően, interaktív, dinamikus, érdekes olykor humoros, a csapatszellemet és közösséget erősítő feladatokat kínáljunk.

dsc_0401.jpg dsc_0553.jpg

Képgaléria

A jó hangulatú vetélkedő, majd az eredményhirdetést követően minden diák ajándékot kapott, az 1-5. helyezett csapattagok idegen nyelvű könyvjutalomban is részesültek.

Köszönöm kollégáim: Bordáné Molnár Tímea, Horváthné Varga Orsolya, Kiss Eszter és Szmolnik Ágnes lelkiismeretes munkáját valamint a 40 résztvevő diák aktív versenyzését.

Szabó Ferencné
idegen nyelvi munkaközösség-vezető

Kedves Szülők!

tasi.jpg

Értesítjük Önöket, hogy a 2016/2017. tanévben első osztályt kezdő gyermekek szülei részére 2016. április 05-én 17 órakor tájékoztató szülői értekezletet tartunk.

Helye: Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
/Szécsény, Magyar u. 15./ 06. tanterme

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2016. március 23-án, szerdán tartjuk iskolánk nagyböjti lelki napját.

Ezen a napon  1330-kor mennek haza az alsó tagozatos gyerekek az iskolából.

Tavaszi szünet ideje:

2016. március 24-től (csütörtöktől), 29-ig (keddig) tart.

Szünet utáni első tanítási nap: 2016. március 30. szerda.

Kegyelemteljes, békés húsvéti ünnepeket kívánunk!

Iskolavezetés

Étkezési térítési pótdíjfizetés

  • 2016.03.22. /kedd/ 800-1600

Étkezési térítési díj fizetés

  • 2016.03.10. /csütörtök/ 800-1600
  • 2016.03.11. /péntek/ 800-1600