Choď na obsah Choď na menu
 


2018. február

Sítáborban

Idén a tavalyihoz képest kicsit későbbi időpontban, február 26-án hétfőn reggel utazott el a 25 fős csapat azzal a céllal, hogy az egyik legjobb téli sportnak, a síelésnek szentelje a hetet. Várakozáson felüli minőségű pálya és ragyogó napsütés várta iskolánk tanulóit és oktatóit, ami a -10 fokos hideget is melegebbé tette. A csoport sítudását tekintve ketté oszlott, ugyanis az egyik fele már gyakorlott „táborozó”, míg a másik abszolút kezdőként vágott neki az 5 napnak. Hétfőn közösen melegített a csapat a kezdők számára fenntartott kék pályán, majd a gyors szintvizsga után kettéoszlott a mezőny haladókra és kezdőkre. A haladók megcélozták a piros és fekete pályát, ezalatt a kezdők átestek a tűzkeresztségen, és megtették első métereket a friss porhavon. Lépésről lépésre haladtunk a sízés tudományának elsajátításában, aminek hatására megkezdődött a rohamos fejlődés, és ebéd előtt szinte mindenki túl volt az első hóeke íveken. Mindezt a Slovenská Restauráciában pihenték ki egy tál forró leves és egy pohár tea társaságában, közben hallgatták a haladók élményeit a délelőttről. Délután már mindenki a tányéros felvonó aljában találta magát a kezdő csoportból és célba vették a hegyet, hogy kilométereket gyűjtve megtapasztalják a sportág szépségét és élvezzék a siklást.

Már az első nap után meglepődve láttuk milyen jól halad a csoport. Az esti vacsora igazán jól esett a fárasztó első nap után. A szállásunkon a beosztásnak megfelelően tértek pihenőre diákjaink.

sitabor-201802.jpg

A keddi napon a márt tanult elemek mellé új mozgásformákat is tanult a csapat és egy rövid kék pályás gyakorlás után a piros pálya meghódítása következett, amelyet sikerrel vett a csapat minden tagja. Az ebéd után már mindenki a nehezebb pályán csúszott. A napközbeni fáradtságot a szabadon választható esti fürdőzés, wellness vezette le, de akinek pihenésre volt szüksége, az a szobájában tölthette el az időt.

A többi napokon a megfelelő bemelegítés után már szabadon választhattak tudásuknak megfelelő pályákat a csapat tagjai, természetesen megfelelő felügyelet mellett. Összességében egy tartalmas, hasznos és nagyon jól sikerült sítáboron vagyunk túl, ami igazán elérte célját azzal, hogy a teljesen kezdők is elsajátították a síelés alapjait, eljutottak egy olyan szintre, hogy nem okoz gondot a kicsit nehezebb pályák teljesítése sem.

Szeretnénk megköszönni a segítséget Erdélyi Tamásnak, Jusztin Nikolettának, Vágvölgyi Péternek, hogy könnyebbé tették munkánkat!

Pesák Tamás, Urbányi Tamás testnevelők

A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja

„A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek.”(Milan Kundera)

Iskolánk idén is méltó emléket állított a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére.

dsc_0848.jpg

Képgaléria

A megemlékezésen a 11.a osztály diákjai versekkel, naplórészletekkel elevenítették fel az érintett kor politikai helyzetét. A műsort közös gyertyagyújtás zárta az iskola előtti kopjafánál.

Lelkesen. Együtt.

„A szél ott fúj, ahol akar…” – olvashatjuk János evangéliumában, és úgy látszik nálunk akart fújni. Mert február 17-én 170 fiatalt – és előbb született fiatalt - fújt össze a Szentlélek Szécsénybe egy közös élményre és találkozásra. Az Ipolymenti Nagyboldogasszony Közösség rég óta szerette volna már, hogy a Pátert Bárkányi János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium legyen házigazdája évenként megrendezett találkozói egyikének, és most megvalósulhatott a Szécsényi Ferences Plébániával karöltve. A gondos előkészületek, szervezés meghozta gyümölcsét. A reggeli szentmisén Bezák Tamás ifjúsági lelkész kért minket, hogy hagyjuk magunkat a Lélekre, bízzunk Benne, és utána minden megy a maga – azaz a Lélek útján. És ment.

img_5201.jpg

Az iskolában a házigazdák meleg teával várták a megjelenteket. A Szentháromságos Isten „világteremtése” után a Szentlélekről, gyümölcseiről és ajándékairól hallhattunk előadást, és beszélgethettünk erről kiscsoportban. A háttérben közben a csodálatos paprikáskrumpli-szaporítás történt, amelyért áldás és hála a készítőknek!

img_5878.jpg img_5820.jpg

Képgaléria

Délután a Lélektől vezérelve ki-ki a neki megfelelő eseményen vehetett részt: együtt táncolhatott liturgikus táncot a szegénygondozó nővérekkel, érdekes interaktív vetélkedőn vehettek részt, ahol elsősorban a kreativitásra és a fantáziára volt szükség, de volt gyónási és közbenjáró imádkozásra is lehetőség. A koraesti befejezés közös imával zárult, amely instrumentális taizé dalok hátterében Szentlélek-imák voltak, és megérinthette a benne résztvevőket. Köszönet érte Edinának, Eszternek, Juditnak, Marcsinak, Vivinek, Balázsnak és Somának, és persze a Léleknek, akire hagyatkozhattunk. A találkozó után az itt maradt fiatalokkal a termek visszarendezése is könnyedebb volt.

img_5808.jpg

Nem tudom egy mondatban összefoglalni a találkozót, az érzéseimet. Az ipolymente szolgáló kisebb tesvéreként, az iskola büszke tanáraként is nyugalmat, elégedettséget, örömet érzek. Ez egy jó kezdet, amit folytatni kell. Lélekben lenni lelkesen jó lenni. Együtt.

Bátyi Sándor

„Nagy mulatság van itt ma,
ezerféle maskara
perdül-fordul, integet,
búcsúztatja a telet.”

Idén is megtartotta iskolánk a már hagyományos farsangi mulatságát, melyen minden bárkányis diák és pedagógus örömmel vett részt.

dsc03706-.jpg

A felvonulást az egyéni jelmezesek nyitották meg, akik között voltak szuperhősök, királylányok, mesefigurák, különböző kedves kis állatok és egy igazán nem mindennapi bohóctársulat, kiknek maszkja mögött iskolánk vezetősége bújt meg.

dsc03635.jpg dsc03672.jpg dsc03663.jpg  dsc04075.jpg

Képgaléria

Az egyéni jelmezeseket az alsó tagozatos osztályok követték. Az ő jelmezeik a tanító nénik és a szülők kreativitását dicsérték. A gyerekek színes produkciókba ágyazva mutatták be jelmezeiket a közönségnek.

dsc03790.jpg

A kicsik számára most is nagy élményt jelentett a tanító nénikkel való közös beöltözés, mókázás. Rendkívül színes és ötletes jelmezeket láthattunk ebben az évben is.

dsc03830.jpg

Képgaléria

A felső tagozatos és gimnazista osztályok az idén egy általuk kihúzott mesét elevenítettek meg, melyet sikerült minden osztályközösségnek a saját stílusára átformálni.

dsc03897.jpg

A pedagógusok és osztályfőnökök itt is kivették részüket az előkészületekből és a produkciókból.

dsc03850.jpg

Képgaléria

A felvonulást az alsó tagozatosok számára egy táncos, mozgásos délután követte, még a felsősöket egy mesés vetélkedővel várták a szervezők.

dsc04101.jpg dsc_09878.jpg

Képgaléria

A nap folyamán rengeteg értékes ajándék talált gazdára a vetélkedőn, a jelmezek díjazásán és a tombolahúzás során.

dsc_09937.jpg dsc_09941.jpg

A kicsik 18 órai távozását követően a nagyobbak vették birtokba az iskola auláját, ahol 21 óráig mindenki kitáncolhatta magát a suli discoban.

dsc_10085.jpg dsc_10187.jpg

Képgaléria

Az iskolának igazán vidám, karneváli hangulatot Kanyóné Lőrincz Hajnalka tanárnő dekorációja kölcsönzött.

dsc_10211.jpg

Január havi étkezési térítési pótdíj fizetés

  • 2018.02.21. /szerda/ 800-1600

Tisztelt Szülők!

2018. február 5-től 8-ig lesznek a félévi szülőértekezletek, amelynek pontos időpontjáról az osztályfőnökök értesítik a szülőket.

A farsangi bál ideje 2018. február 9. péntek 1400-1800, melyre szeretettel várjuk a tisztelt Szülőket.

szuloi-ertekezletek-201802.jpg

Iskolavezetés