Choď na obsah Choď na menu
 


2020. szeptember

EFOP-1.3.7-17-2017-00071 „Egymásból építkezünk”

Kedvezményezett neve: Igaz Lóbarátok és Jóbarátok Közhasznú Egyesület

Projekt címe: Egymásból építkezünk

Projektazonosító szám:  EFOP-1.3.7-17-2017-00071

Támogatás összege: 50 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.12.31

euzaszlo.jpgszechenyi2020.jpginfoblokkalso.jpg

 

A magyar népmese napja 2020.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

     A fenti idézet bölcsességét mintegy iránymutatóként tekintve a Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatán idén is sor került Benedek Elek születésnapja alkalmából a magyar népmese napjának megünneplésére. Immár hagyomány az alsósok körében, hogy ez a nap a népmesék jegyében zajlik és egy egész napos rendezvénnyé alakul ez a szép évforduló.

 

     Szeptember 30-án, szerda reggel alsó tagozatos tanulóink és pedagógusaik évfolyamonként más-más jelmezben jelentek meg, hogy idén osztályszinten, családias körülmények között ünnepeljék meg a népmesék varázslatos világát. Voltak itt manók, tündérek, törpék, szegény legények és leányok, boszorkányok, varázslók, királyok és királylányok. A tanító nénik elvarázsolták a gyerekeket a mesék világába a délelőtti tantárgyakon keresztül is: lehetett számolós színezők, szórejtvények között válogatni, népdalok segítségével a régi, népi világ hangulatát felidézni, hagyományos magyar népmesék alapján kézműves foglalkozás keretén belül síkbábokat készíteni, melyek szemet gyönyörködtetően díszítik iskolánk folyosóját, s az arra elhaladókat emlékeztetik erre a mesés napra.  A folyosó másik oldalán az „Élet vize” feliratú tartályból tölthettek maguknak a tanulók, mellyel csillapították a foglalkozások között fellépő szomjúságukat.

 

KÉPGALÉRIA

     Az ebéd és a délutáni pihenés után folytatódtak a délutáni fakultatív szórakozások a tantermekben: meseolvasás, találós kérdések, szereplők alapján való mesefelismerés töltötte ki a foglalkozások idejét.

 

Tanulóink a nagy nap alkalmából színes ceruzákat, filctollakat és társasjátékokat is kaptak. A foglalkozások után finom „meglepetés” uzsonna következett: hamuban sült pogácsa és finom almalé, mely elköltése után szinte varázsszóra következett be a rendteremtés és a búcsúzás a népmese napjától és a mesék világától.

 

KÉPGALÉRIA

     Reméljük, ez a nap jövőre ismét megvalósul, a hagyományt folytatni tudjuk és bízunk benne, hogy nemcsak osztályszinten, hanem az egész alsó tagozat körében együtt tudunk ünnepelni a gyerekek és a nevelők legnagyobb örömére.

Szervezők: a 2. évfolyamon tanítók

Szülői értekezletek


Használatba vettük a gimnázium épületét

Rendkívüli módon kezdtük a tanévet a Bárkányi Iskolában, melyre nemcsak a járványügyi helyzet miatt került sor. Több éves előkészítő és tervező, egy éves kivitelezői munka után 2020. szeptember 1-én gimnazistáinkkal és pedagógusaikkal a tanévkezdő Veni Sancte szentmisét követően végre használatba vehettük a felújított és kibővített Kossuth úti iskolaépületet. A munkálatok alatt teljesen felújították a régi polgári iskola helyiségeit. Egy korábbi önkormányzati pályázat keretében kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a külső falfelületeket, napelemeket helyeztek el a tetőn. Most belül is megújult: új burkolatot és ajtókat kapott az épület. Kicserélték vízhálózatát, elektromos rendszerét. Minden terembe energiatakarékos és szemet kímélő LED világítás került. Lefedték az egykori udvart, amely most közösségi térként funkcionál. Új épületszárnyat emeltek, melybe szaktantermeket alakítottunk ki. Az épület csaknem felét az új csarnok foglalja el. 1000m2-es alapterülete alkalmas párhuzamos foglalkozások megtartására is. Sportpadlójára kézilabda-labdarúgás, röplabda, kosárlabda és tenisz pályavonalait festettük fel. A terem minősítését követően, megyei és országos bajnokságok számára is alkalmas helyszínt biztosítani. Kiszolgáló helyiségei is minden igényt kielégítenek. A korszerű és modern oktatási környezet kialakítására új bútorzatot kapott az épület. Új tanulói padok és székek várták a kedden érkező tanulókat, melyen csak a fertőtlenítés miatt nem látszódtak meg a pedagógusok verítékei, akik saját kezükkel rendezték be a termeket. Az osztálytermekben a legkorszerűbb interaktív projektorok támogatják a pedagógusok munkáját.

Az épületbe gimnazistáink és az őket tanító pedagógusok költöztek át, de testnevelésórára használják a 7. és 8. évfolyam általános iskolás tanulói is.

Az ünnepélyes átadásra szeptember 14-én került sor, melyen sokan szerettek volna jelen lenni, de a COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet jelenlegi állása okán sajnos csak korlátozott számban tudtunk vendégeket fogadni.

  

Szenográdi Tamás igazgató úr köszöntőjében elmondta, hogy összefogásban, az egyházmegye, a kormány és a város támogatásával valósult meg a beruházás. Kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy az infrastruktúra fejlesztése mellett szeptembertől az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként működnek tovább.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára példaként állította a tanulók és a nevelők elé az intézmény névadójának Páter Bárkányi János ferences szerzetesnek életútját, melyet a tudás szeretete és tisztelete és az elkötelezett  szolgálat jellemezett. Az iskolának hitre nevelés mellett fontos szerepe a tudás, a közösség szeretetének közvetítése. Feltételeinek biztosítása az állami és helyi vezetés feladata, melyre jó példa a most átadott épület is. Beszédében kitért Nógrád megye fejlődésre, a magyar állam családokat és iskolákat támogató szerepére.

Balla Mihály országgyűlési képviselő úr örömét fejezte ki, hogy Szécsény város életében meghatározó szerepet betöltő ferences nővérek és testvérek az iskola életének is aktív résztvevői. Példaértékű szolgálatuk, a fiatalok számára iránymutatást ad.

Városunk képviseletében Stayer László polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Beszédében többek között a tornacsarnok adta lehetőségeket emelte ki. A színvonalas testnevelésórák megtartása mellett, mostantól lesz lehetőség arra is, hogy a megyei és régiós bajnoki fordulók hazai mérkőzéseit helyben szervezzük meg.

A váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) főigazgatója Selmeczi Zoltán Pedagógiai Programunkra utalva a hit és tudás kettősségének szerepére, a közösség, öröm és felelősség együttes gyakorlására hívta fel a figyelmet.

Az átadó ünnepség legemelkedettebb pillanata az intézmény megáldása volt. Diákjaink és pedagógusuk hálaadó könyörgései után Marton Zsolt váci megyés püspök kérte Isten áldását új az épületegyüttesre, az abban tanuló és sportoló diákokra, pedagógusokra és a szülők közösségére.

Az ünnepi beszédek között iskolánk tanulóinak rövid előadásaira került sor. Herczeg Rajmund szavalatával, Koleszár Csenge klarinétjátékával, Golyán Gréta minősített népdaléneklő gyönyörű hangjával kápráztatta el a vendégeket.

  

A műsor a nemzeti színű szalag átvágásával és a köszönőajándékok átadásával ért véget.

Az ünnepségen részt vettek a kivitelezők képviselő, a fenntartó Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának munkatársai, Szécsény város vezetői, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője és munkatársai, a megyei közgyűlés vezetői, a balassagyarmati tankerület képviselői, a ferences közösség nővérei és testvérei, a szülői közösség képviselői, az iskola partnereinek vezetői, pedagógusok és az épületet használó diákok.

 

A műsort követően az érdeklődők megtekintették az épületet, majd kipróbálták a sportcsarnokot. Nagy élményt adott tanulóink számára, hogy a püspök atyával, az államtitkár úrral és országgyűlési képviselőnkkel játszhattak együtt a most felavatott teremben.

Felhívjuk honlapunk látogatóinak figyelmét, hogy az alábbi linken elérhetik a Magyar Kurírban megjelent tudósítást is.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/marton-zsolt-megyespuspok-megaldotta-szecsenyi-barkanyi-janos-iskola-uj-epuletet?fbclid=IwAR33u4hmFKaUMPedzouJWDHN5AvXDmBAMhNAn3Wq23xb_vCxpJqvmmriwKI


Ingyenes tanulásmódszertani tréning