Choď na obsah Choď na menu
 


2021. december

Tisztelt Szülők!

Értesítjük Önöket az év végi eseményekről:

ALSÓ TAGOZAT:
A gyermekek december 20-án, hétfőn hazaviszik tanszereiket, tornazsákjaikat és tisztasági csomagjaikat. Kérjük, hogy a szülők ezen a reggelen hozzák el a gyermekek üres táskáját otthonról. Ezen a napon az alsó tagozatos tanulók 14:30-ig lesznek az iskolában.

A szünet előtti utolsó tanítási napon – december 21-én, kedden – a tanulók számára adventi lelkinapot tartunk. Iskolába érkezés ideje a tanítási napoknak megfelelően. Az étkezést a megszokott módon biztosítjuk.
Ezen a napon a tanulók ebéd után, 13 órakor mennek haza az iskolából.

FELSŐ TAGOZAT:
A szünet előtti utolsó tanítási napon – december 21-én, kedden – a tanulók számára adventi lelkinapot tartunk. Iskolába érkezés ideje a tanítási napoknak megfelelően. Ezen a napon étkezést az előző héten történt igényfelmérés szerint biztosítjuk.
A tanulók a programot követően 11:40 órakor mennek haza.

GIMNÁZIUM:
A szünet előtti utolsó tanítási napon – december 21-én, kedden – a diákok számára adventi lelkinapot tartunk. Iskolába érkezés ideje a tanítási napoknak megfelelően. Ezen a napon étkezést az előző héten történt igényfelmérés szerint biztosítjuk.
A diákok a programot követően 12:35 órakor mennek haza.


A karácsonyi műsort a 2. évfolyamos tanulók előadásában – a járványügyi előírások betartása mellett - felvételről tekintik meg iskolánk tanulói osztálytermükben, így nem várjuk el az ünneplő öltözetben való megjelenést.

Téli szünet ideje:karacsonyiharang.jpg

2021. december 22. - 2022. január 2.

Szünet utáni első tanítási nap:

2022. január 3. (hétfő)

 

 Áldott, békés és szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Iskolavezetés

Pásztorjáték a Bárkányiban

„ Ma éjjel tündököl az ég,
ma hozzád jön egy csodás fény,
ma benned ég a szeretet,
csak higgy s más lesz életed.”

Évről évre igyekszünk még meghittebb, lelkileg is feltöltődést nyújtó adventi időszakot teremteni a tanulóinknak. Az alulában elhelyezett adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával vette kezdetét az ünnepi készület. Az óriás fenyő megérkezése pedig tovább emelte az ünnep fényét, melynek érkezését kicsik és nagyok egyaránt izgalommal vártak. A feldíszített fenyő, a betlehemi dekoráció, és az aulában felgyúló ünnepi fények is a karácsony közeledtét jelezték.

Az adventi lelki felkészülés zárásaként 2021. december 21-én, a gyermek lelki napján került sor az immár hagyománnyá vált karácsonyi műsor bemutatására, melyet a mindenkori második osztályos tanulók adnak elő.

 
 

A fennálló járványhelyzet miatt a két osztály – és a Kicsinyek Kórusa- külön-külön készült fel és próbált.

A próbák jó hangulatban teltek. A gyerekek izgatottan vártak minden alkalmat.

KÉPGALÉRIA

Lelkesen tanulták szerepüket, az énekeket és a táncokat.

A felkészülést követően videófelvétel készült az előadásról, ezt tekinthette meg az iskola közössége.

Köszönjük a díszítésben nyújtott segítséget a kollégáinknak, és a szülőknek az együttműködést az előkészületekben, és a gyerekek otthoni felkészítésében.

KÉPGALÉRIA

A közös záróének és a mécsesek messzire ragyogó fénye megmelengette mindannyiunk lelkét, örömöt és fényt hozott. Reményt arra, hogy „felismerjük, hogy ott kétezer évvel ezelőtt elkezdődött történet ma is tart, és annak mi magunk is részesei vagyunk. Krisztussal kezdődött a karácsony, az új szövetség, és mi is felé tartunk életünk minden egyes napján.”

2. évfolyamon tanítók

Alsósok színház látogatása

Iskolánk alsó tagozatos diákjai december 14-én színházlátogatáson vettek részt, melynek keretein belül a Zenthe Ferenc Színház társulatának egy gyerekdarabját, A vén diófa titka című mesejátékot tekinthették meg. A hosszú bezártság után a tanulók nagy lelkesedéssel, örömmel várták, hogy végre „élőben” láthassanak egy színdarabot.

A zenés mesejáték a mai gyerekek szájízéhez igazodva kalauzolta el a kis közönséget egy odvas fához, a „Vén De Jó” –hoz, ahol megismerkedhettek az ott lakók mindennapjaival, kalandjaival. Jókat derültek Elvira a mókus, Henyek a medve, Albert a vakond és Lili a légy alakításán. A hangulat a hip-hop táncosok megjelenésekor minden alkalommal a tetőfokára hágott. A mese végére kiderült az is, hogy bizony a növények is tudnak beszélni, csak figyelnünk kell rájuk. Ráadásul a darab nemcsak a körülöttünk lévő világ szeretetére, tiszteletére hívta fel a figyelmet, hanem annak védelmére, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is.

Az előadás nagy sikert aratott, melyet a gyerekek vastapssal jutalmaztak.

Vaskor Viktória
tanító néni

Felfénylett a harmadik gyertya a város adventi koszorúján

        Szécsény városában az öröm lángja is ég a város koszorúján, mely december 12-én, vasárnap délután öt órakor gyulladt fel a helyi művelődési ház előtt. Az ünnepi eseményt a város óriási kivilágított adventi koszorújánál tekinthették meg az érdeklődők.

        Az ünnepséget a művelődési ház nevében Csatlós Noémi nyitotta meg, melyet Kanyó Pálma színjátszós tanuló karácsonyi szavalata követett. Ezután a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium karácsonyi dalcsokra hangzott el zenei kísértben, melyet a Kicsinyek Kórusa adott elő Zsirosová Silvia tanítónő vezényletében. A tehetséges énekes tanulók nagy lelkesedéssel készültek a szereplésre, hogy csengő hangjukkal megörvendeztessék a sétáló utcában összegyűlt ünneplő közönséget. A hagyományos karácsonyi dalokat a furulyacsoport tagjai egészítették ki hangszeres tudásukkal, valamint a szóló részeit Balla Kitti 2.B osztályos tanuló énekelte.

        A műsort Stayer László polgármester úr és Posztos Erik plébános atya hálás szavakkal köszönték meg. Rövid beszédükben kihangsúlyozták a belső béke és az öröm megtalálásának útját, valamint az ünnep közeledtével beszéltek a megbocsátás és a hála jelentőségéről.

        A gyertyát a Szécsényi Beteg Gyermekekért Alapítvány nevében a segítő oszlopos tagok kíséretében ezúttal egy kislány gyújtotta meg.

         A sétáló utca teljes ünnepi pompában ragyogva várta a műsor után a nézőközönséget egy kis lakomára, forró italra. A karácsonyi vásárban pedig a családok kézműves termékeket és egyéb ajándéktárgyakat vásárolhattak szeretteiknek, miközben a családok jóízű beszélgetésbe elegyedhettek egymással.

Mindenkinek szívmelengető adventi készülődést és áldott ünnepeket kívánunk!

Zsirosová Silvia tanítónő
 

„Megszületik Betlehemben,
hogy itt lakjon a szívemben.
Fényes csillag fut az égen,
Úgy lesz minden,
mint volt régen.”
(Kolompos)

Csillogó a betlehemünk, házigazda, bejöhetünk?

December hónapban, karácsonyi népszokásaink közül, a betlehemezés szép hagyományát elevenítette fel a 3. b osztály. Komoly munkával, nagy szeretettel és lelkesedéssel készültünk. Az előző években előtérbe került a hagyományőrzés fontossága, az idősek és a szécsényi mentőállomás dolgozóinak „meglátogatása a Kisjézussal, angyalokkal és pásztorokkal. A világjárvány teremtette új helyzet, idén ezt nem tette lehetővé, így arra gondoltunk, hogy nekik felvételről mutatjuk majd be, ezt a karácsonyi ünnepkörből kiemelkedő, kedves népszokást.

A mostani vírushelyzetben igazi kegyelemként éltük meg, hogy műsorunkat - igaz, hogy „csak” az iskola előtti téren, háttérben a kerékpártárolóból kialakított istállóval -  bemutathattuk a szülőknek, és néhány kiválasztott osztálynak.

 

Énekeltünk, zenéltünk, „színészkedtünk”, játszottunk, teáztunk. És ha csak rövid időre is, de együtt voltunk újra. Köszönet azoknak, akik eljöttek, és velünk együtt részesei lehettek a nagy örömnek, a Megváltó születésének.

Kegyelmekben gazdag, áldott ünnepeket kíván a 3. b osztály nevében
Ria néni és Linda néni

Rendhagyó testnevelés óra a Bárkányiban

Rendhagyó testnevelés órán vehettek részt a Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai, akik egy érzékenyítő program keretében próbálhatták ki a parasportok közül az ülőröplabdázást.

A testi fogyatékkal élő embertársainknak is meg van az igénye a sportolásra. Sérülésük, esetleges alsó végtaghiányuk illetve bénulás esetén nagyszerű lehetőség számukra az ülőröplabda.

 

A röplabda és az ülőröplabda szabályai nagymértékben megegyeznek.

Eltérések:

  • A játék terület a röplabdában 18×9, míg az ülőröplabdában 10×6 méter.
  • Hálómagasság a nőknél 2,24 m, a férfiaknál 2,43 m, míg az ülőröplabdában 1,05 m és 1,15 m magas a háló.
  • A talajérintés megszakítása a röplabdában bármely helyzetben engedett, az ülőröplabdában a labdaérintés pillanatában a törzs egy részének (pl.: fenék) érintkeznie kell a talajjal.
  • A röplabdában a nyitás sáncolása tilos, de az ülőröplabdában ez engedélyezett.

A délelőtt folyamán a gimnázium sportcsarnokában rendeztük be az osztályok számára az ülőröplabda pályát. A szabályok ismertetése után vállalkozó kedvű tanulónk ismerkedhettek a sportággal.

 

Az óra célja az volt, hogy diákjainkkal érzékeltethessük:
„A sport egységes és azonos képvisel, társadalmi, vallási vagy bármilyen adottságoktól függetlenül, ezért bármely fogyatékossággal élő emberek sporttevékenységet végezhet, ha cselekvése megfelel a sportértékeknek. A fogyatékossággal élő személy is lehet sportoló, versenysportoló, élsportoló, de szabadidős sportoló is. A sport területén a fogyatékos emberek számára biztosíthatunk valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő mértékű gyakorlásának a lehetőséget, miközben tiszteletben tartjuk a fogyatékos emberek velük született méltóságát.”

Tisztelt Szülők!

Ezúton is tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. december 11-én, szombaton a pedagógusok adventi lelki napját tartjuk, ezért a tanulók részére tanítás nem lesz ezen a napon.

Vezetőség

Étkezési térítési díjfizetés

  • 2021.12.13. /hétfő/ 800-1600
  • 2021.12.14. /kedd/ 800-1600

Tisztelt Szülők!

A növekvő esetszámok és megbetegedések, a környező iskolák és osztályaik mind gyakoribb megfigyelés alá helyezése minket is arra késztetnek, hogy a gyermekek védelme, az iskola jelenléti működésének biztosítása érdekében, ismét korlátozó intézkedéseket rendeljünk el. Kérjük ezek elfogadását, tudomásul vételét.

  1. November 2-ától (szünet után) minden gyermeknél legyen maszk, melyet az osztályszintet meghaladó közösségi rendezvényeken a pedagógusokkal együtt viselniük kell, így többek között:
        a. diákmiséken
        b. összevont foglalkozásokon
        c. előadásokon
        d. megnyitókon stb.
  2. Belépéskor mindenki ügyeljen a kézfertőtlenítésre.
  3. Az épületbe szülő csak indokolt esetben engedéllyel, maszkban léphet be. Az őszi szünettől az elsősök szülei is az épület előtt várakozhatnak a hétfői és pénteki napokon.

Megértésüket köszönjük!

Szécsény 2021. 10. 21.

Szenográdi Tamás
igazgató