Choď na obsah Choď na menu
 


2022. április

Ideiglenes felvételi rangsor a 2022-2023. tanévben induló gimnáziumi osztályunkba

A Vissi d’Arte Művészeti Együttes ismeretterjesztő hangversenysorozata

2022. április 27-én a Vissi d’ Arte Művészeti Együttest (Lévárdi Beáta – művészeti vezető, zongora, Varga Ivett – ének, Jambrik Zsolt – ének, narrátor, Kiss Gabriella – furulya, műsorvezető) láttuk vendégül iskolánkban, akik három komolyzenei hangversenyt adtak számunkra.

A felső tagozatosok számára tartott ismeretterjesztő koncerteken diákjaink olyan zeneszerzők műveit hallhatták, akikre ebben az évben születésük vagy haláluk kerek évfordulója kapcsán emlékezünk.

 

Kodály Zoltán, J. Haydn, J. Brahms, F. Mendelssohn és C. Franck műveinek sorában népdalfeldolgozások, operarészletek és hangszeres darabok hangzottak el.  A koncertek létrejöttét támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és a Tartalmasabb szebb jövőért Alapítvány.

Ezúton is köszönjük a művészek felemelő és tartalmas előadását!

                                                                                                                             Ludányiné Bella Szilvia

Föld napja a Bárkányiban

„ Minden, ami a föld felszínén és felszíne alatt van,

szakadatlanul átalakul, mivel a Föld él, és lelke van.”

Paulo Coelho

Idén végre újra közösen emlékezhettünk meg iskolánkban a Föld napjáról.

2022. április 22-én, péntek délután sokféle, színes, változatos tevékenységgel készültünk az alsós tanulóinknak.

Játékos totó és keresztrejtvények megfejtésével próbára tehették már meglévő ismereteiket, és sok érdekes új információval,  tanáccsal is gazdagodhattak.

 

A kézműves foglalkozások tovább színesítették rendezvényünket, ahol a gyerekek az elkészült alkotásukkal jelképesen szívükbe zárhatták csodás bolygónkat.

 

A programok során nagy hangsúlyt kaptak a kreatív, mozgásos játékok is, melyek a szórakozás mellett felhívták a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

 
 

Reméljük, minden résztvevőben pozitív élményként maradt meg e napnak az emléke, és az ott szerzett tapasztalatok.

Szervezők: Csókási Csabáné, Kalmárné Lőrincz Viktória

Nagyböjt a Bárkányiban

Nagy örömet jelentett számunkra, hogy a két évig tartó járványhelyzet elmúltával újra a korábban kialakított és megszokott rend szerint készülhettünk hitünk legnagyobb ünnepének, Húsvétnak a megünneplésére.

Nagyböjt elején iskolánk családjait hívtuk, hogy minél többen vegyenek részt azon a templomban tartandó keresztúti ájtatosságon, melyen pedagógusaink vezették az imádságot. Ez az alkalom a résztvevőknek a készületi idő elején szép lelki élményt nyújtott.

Mivel ennek az időszaknak egyik legfontosabb célja a bűnbánat és a lelki megtisztulás, ezért a tanulóink figyelmét sokféle módon igyekszünk erre ráirányítani, és többféleképpen próbáltuk segíteni őket elhatározásaikban, ill. ezek megvalósításában. Ezért kínáltuk fel számukra a gyónási alkalmakat. Örültünk, hogy az idei nagyböjtben is többen éltek ezzel a lehetőséggel.

A nagyböjti készületünk központi eseménye az iskolai lelki nap. Az idén ezt az eseményt a - már említett- néhány évvel ezelőtt megfogalmazott célok szerint tudtuk megtartani. Már reggel, a nap indításánál igen nagy örömet jelentett gyermeknek és felnőttnek egyaránt, hogy két év után újra együtt lehetünk iskolánk aulájában, ahol közösen hallgattuk meg Erik testvér napindító gondolatait.

 

Mivel ezeken a lelki napokon Jézus értünk vállalt áldozatára figyelünk, a programot úgy állítjuk össze, hogy ezt - korosztályonként különböző módon - felelevenítve , érte hálát adva és Jézus példájából erőt merítve mi is valami jó elhatározást tegyünk.

 

Ezért a legkisebbek rövid kis történettel, játékkal, énekkel kezdték a délelőttöt, majd kézműves foglakozáson készítették el azt a kis keresztet, melyre az ő jó elhatározásaik is rákerültek.

 

A 3. és a 4. évfolyamos tanulók a Várkert és a Kolostorkert nagyon szép és különös helyszínein jártak Jézus nyomában.

 

Ennek keretében egy kis „időutazáson„ vehettek részt, melynek segítségével részesei lehettek egy-egy eseménynek, belebújhattak egyes szereplők életébe, kísérhették Jézust a keresztútján, letehették ajándékaikat a keresztnél, és  - szemlélve az ébredező tavaszi tájat és a kissé sejtelmes távoli hegyeket - tekinthettek  örömmel és reménnyel a feltámadás felé.

 

Az 5. és a 6. évfolyam diákjai a történelmi belváros hét helyszínén elhelyezett állomásokon, különféle játékos vagy elgondolkodtató feladatok segítségével elevenítették fel a keresztút eseményeit.

 

Az indulásra várva, vagy a megérkezés után ők is kézműveskedhettek, ill. a taize-i teremben csendesíthették el a szívüket.

 

KÉPGALÉRIA

A legidősebbek, a 7. és 8. évfolyamos tanulóink Erik testvér vezetésével, és néhány pedagógus kíséretével a benczúrfalvai  Szent Antal keresztúthoz  zarándokoltak el. Az időnkét nehéz, vagy fárasztó gyaloglás végén közösen járták végig és imádkozták el a keresztutat, majd – néhány lelkes diák és pedagógus kivételével – autóbusszal érkeztek vissza az iskolához.

Ez a lelki nap az alsó és a felső tagozatos tanulóinkat, az őket segítő és kísérő pedagógusokat egyaránt szép élményekkel gazdagította.

A nagyböjti készületünk lezárásaként, az utolsó tanítási napon iskolánk közel 40 diákja Passió-játékban elevenítette fel Jézus szenvedéstörténetét, melyet a kisebb és a nagyobb diákok is érdeklődve és örömmel fogadták.

  

KÉPGALÉRIA

Sántáné Udvardy Erika
hitéleti munkacsoportvezető

Nagyböjti lelkinap a gimnáziumban

A gimnáziumban tanuló diákok nagyböjti lelkinapjának a ferences kolostor és templom adott otthont. Rászoruló embertársaink szükségeinek felismerése, a másikra való odafigyelés, a segítő jelenlét megélése volt a választott témánk. A napot Klarissza és Teréz nővér előadásával indítottuk. A szegénygondozó nővérek több napot töltöttek az ukrán-magyar határ mellett, ahol a háború elől menekülő családok számára nyújtottak fizikai és lelki támaszt.

Krisztusi jelenlét az ukrán válságban címmel tartott előadásuk, személyes tanúságtételük mély hatást gyakorolt a jelenlévőkre. Az előadás után kiscsoportos foglalkozásokon vettek részt tanulóink.

Adamik Zsolt tanár úrral egy rövid filmet néztek meg majd közösen elemezték, Szmolnik Ágnes tanárnővel és Teréz nővérrel játékos foglalkozás keretében élhették át az egymásrautaltság és a segítő jelenlét fontosságát.

Jób testvérrel a kápolnában egy szemlélődő Szentségimádást tartottak, míg a templomban a keresztutat jártuk és imádkoztuk végig minden osztállyal.

Hálásak vagyunk a ferences testvéreknek és a Jó Istennek a tartalmas napért, amellyel a feltámadás megünneplésére készülhettünk együtt az iskola közösségével.

Nemzetközi versmondó- és népdaléneklő verseny
a magyar költészet napja alkalmából

      A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból a szécsényi művelődési ház dolgozói 2022. április 9-én egy színvonalas szombati programmal tisztelegtek a magyar líra előtt, mely egyben nemzetközi versmondó és népdaléneklő verseny is volt. A hagyományok a Magyar Kultúra Napja alkalmához vezethetők vissza, mely január hónapban 1990 óta Szécsény városában ifjúsági kulturális seregszemle, melyet a Himnusz születésnapja varázsolt igazi ünneppé. Idén sajnos a járványügyi helyzet nem tette lehetővé eme ünnep megülését, ám köszönhetően a magyar kultúra gazdagságának, sokrétűségének a sok neves évforduló közül e tavaszi dátumot tűzték ki a szervezők csodálatos nyelvünk és népzenénk ünneplésére.

         A Szécsény környéki és szécsényi iskolás gyerekek, valamint a szomszédos Szlovákia füleki magyar ajkú fiataljai idén is magas színvonalon varázsoltak csodálatos élményt az érdeklődőknek, a zsűri tagjainak és természetesen egymásnak. Ez a kulturális rendezvény tele volt élettel, lüktető volt a forgatag, mindaz az izgalom, ami a helyi és Szécsény környéki tanulókat jellemezte. Voltak bátor versenyzők a füleki Mocsári Antal Magyar Tannyelvű Alapiskolából, a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Iskolából, a szintén szécsényi II. Rákóczi Ferenc Iskolából, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolából, a balassagyarmati Balassi Gimnáziumból,  a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolából, valamint tanulók Endrefalváról. Kitűnő volt a hangulat, melyet Csatlós Noémi és lelkes csapata alapozott meg, Stayer László polgármester úr pedig biztató szavakkal inspirálta a versenyzőket, kikre méltán büszkék lehetünk, hiszen szombati szabadnapjukon a versek és népdalok tolmácsolását választották pihenés és lazítás helyett.

  

      A verseny két helyszínen zajlott: az emeleti kamarateremben és a földszinti nagy klubteremben. A népdalosokat Majsányi Kati néni, Oláhné Csercsics Ivett és Csukáné Szerémi Andrea zsűrizte. Az elbírálás korosztályonként zajlott, iskolánk képviseletében pedig igazán szép eredményt értek el dalos diákjaink:

 

       Az alsó tagozatos kategóriában első helyezést ért el Demus Santel Sára és Vladár Dorka páros, kiket Zsirosová Silvia tanító néni készített fel a népdalcsokorral, valamint második helyezést ért el a fiú duó, név szerint Barkó Dávid és Puszta Levente tanulók, kiket szintén Szilvi tanító néni delegált a versenyre. Sikeresen szerepelt szólóban Szekeres Bence tanuló is. Mind az öt tanuló a 3.A osztályba jár, ahol lelkesen és szorgalmasan készültek a népdaléneklő versenyre.

      Büszkék lehetünk Puszta Hanna nyolcadikos tanulóra is, aki szóló produkciójával különdíjat érdemelt. Őt Kissné Csépe Éva tanárnő készítette fel a versenyre.

        A megmérettetés után könnyű ebéddel csillapíthatták éhségüket és szomjúságukat a versenyzők, a zsűri döntése után pedig a nagyteremben ajándékműsor csendült fel a győri „Hangraforgó” nevű duó közreműködésében, kik magyar költők népszerű verseit zenésítették meg.

      Hétköznapjainkból lassan, de kérlelhetetlenül irtja a hagyományt maga az élet. Ezzel szembeszállni hiábavaló törekvés lenne. De amíg határon belüli és kívüli fiataljaink ilyen átéléssel, lelkesedéssel és tehetséggel adják át a hagyományt nekünk, azt hiszem, nem kell tartanunk attól, hogy nemzeti kultúránk eltörpül. Szerencsére az utóbbi időben a vers, a népdal, a népzene divatossá vált, az érdeklődés ezek iránt nőttön nő. Énekművészeink java is kezdi felismerni, hogy egy sajátosan magyar művészi énekmód megteremtésére csak hagyományos dalaink népi előadásmódjából lehet elindulni.

      A hagyomány formái változhatnak, de lényege ugyanaz marad, amíg él a nép, amelynek ki lehet fejezni.

     Kívánom, hogy jövőre legalább ugyanennyi érdeklődővel tudjuk ezt az ünnepet megtartani az érdeklődők és a szervezők legnagyobb örömére.

Zsirosová Silvia
tanítónő

Beiratkozás

hirdetmeny-beiratkozas-202204h.png

Letölthető dokumentumok: 

 

Étkezési térítési díjfizetés

  • 2022.04.11. /hétfő/ 800-1600
  • 2021.04.12. /kedd/ 800-1600

Fogadó délután
2022. április 06.
16:00 – 18:00

fogado-delutan-20220406..png