Choď na obsah Choď na menu
 


2022. június

Elismerések

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy intézményünk két vezetője Vácon a Te Deumi szentmisén díjazásban részesült.

Smelkó Istvánné Te Deumi Életműdíjat kapott 40 évnyi óvodapedagógusi és óvodavezetői szolgálatáért.

Szenográdi Tamás Szent Gellért-díj arany fokozatában részesült, vezetői munkájának magas színvonalú ellátásáért, nehéz időszakban való kitartó helytállásáért.

A díjakat Dr Varga Lajos váci segédpüspöktől és Selmeczi Zoltán az EKIF főigazgatójától vehették át munkájuk elismeréseként.

Szívből gratulálunk! 

Kincskeresés a Bárkányiban

   Alig hogy kicsengettek a nyári szünetre a tanulóink számára, épp hogy kezükbe kapták a bizonyítványt, június harmadik hete izgalmas és élménydús programokkal telt a kisfelsőseinknek.

   A kincsvadászat mindannyiunk fantáziáját megmozgatja, megannyi legenda szól híres kincskeresőkről, ám ha az igaz értéket önmagunkban, közösségeinkben és a teremtő Istenben keressük, valódi drágaságot találhatunk meg. Erre a nemes feladatra vállalkoztunk a nyár akkor még kezdődő hőségében, és felmerem vállalni, hogy elértük a célt. Ügyességi és fantáziadús feladatokon, az érzékszervek barlangján át, a színes kísérleteken keresztül,

   

Szécsény város észrevehetetlen ékességeiben, középkort felelevenítő harcokban, társas és egyéni játékokban,

 

az Eucharist együttes koncertjén, a reggeli élénkítő dalokban, a teremtést megidéző plakátokban, és nem utolsós sorban a közös együttlétekben ott volt a kincs.

  

Az a kincs, amelyet legtöbbször észre sem veszünk, pedig ott van az orrunk előtt, vagy éppen mélyen bennünk, csak felfedezni kell. Mert a kincskeresés valójában felfedezés. Erre a felfedezésre invitáltuk a gyermekeinket. Mindezt felfedezőkhöz méltó ellátással kaptuk meg. A háromszori étkezés mellett gyümölcsökkel, nyalánkságokkal édesítettük meg a feladatokat. Az utolsó nap végén, kora este bográcsgulyással vendégeltük meg a gyermekeket és a meghívást elfogadó szülőket, akiknek bemutattuk a tanult dalokat.

 

   Úgy érzem ez a hét a fizikai fáradtságon túl felüdülés volt a hétköznapokból, felfedezhettük értékeinket, amely valakinek örömteli, valakinek fájdalmas, mégis üdvös volt, hisz akinek itt volt a szíve, a kincset is megtalálhatta. Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette. Ne feledjétek, értékesek vagytok! Hála értetek!

Bátyi Sándor
táborvezető pedagógus

Erzsébet tábor 2022.

„Láttam a napot, súgta a szélnek:
Várnak a tavak, csónakok, stégek.
És tényleg a táblán virul egy szó,
Csupaszín betűkkel: VAKÁCIÓ!”

    2022. június 20. és 24. között a várva várt VAKÁCIÓ ellenére újra gyermekzsivaj töltötte meg a Bárkányi iskola épületét, hiszen két év kihagyás után ismét megrendezésre került a napközis Erzsébet tábor.

    A színes programok mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektettek az egészséges életmódra, ezért minden reggelt egy közös tornával kezdtek a résztvevők Veres Viktória tanító néni vezetésével. Az egészséges táplálkozás jegyében majd’ minden nap került friss, szezonális gyümölcs az asztalra.

   Az első napon is a mozgásé volt a főszerep. A tábornyitó után a gyerekek egy sokak számára új sporttal, a jógával ismerkedtek meg, melyet Mayer Istvánné, Frida néni tartott számukra, a tornateremben pedig egy igazán mesés akadálypályával készült nekik Gécziné Ludányi Bernadett tanító néni. Mindemellett egész nap várta a kicsiket az udvaron az iskola tulajdonát képező trambulin és a rollerek. Ezen a napon elkészült táborunk zászlója is, melyet a résztvevők munkái díszítenek.

  

   A kedd egy igazi zenés- táncos, népi programot tartogatott a gyerekeknek. Zsiros Szilvia tanító néni különböző dalokkal és hangszerekkel varázsolta el a gyerekeket, az udvaron Izolda népi játékaival ismerkedhettek meg, míg a tornaterem Kurucz Boglárka néptáncoktató népi zenés, játékos foglalkozásának adott otthont. A délutánt a Gável testvérek nagysikerű keresztény könnyűzenei koncertje zárta.

  

    A hét közepén két helyszínen folyt a szorgos munka. A Kubinyi Ferenc Múzeumban megismerkedhettünk a régészek munkájával és egy izgalmas „zoknicsatának” is a részeseivé válhattunk. Az iskolában Talpai Zsanett tartott interaktív előadást, ezt követően pedig ikont festhettünk és kis ajándéktárgyakat is készíthettünk, mely szép emlék lehet a táborról évek múltán is.

  

    Csütörtökön a hétköznapi hősök látogattak el iskolánkba. A gyerekek betekintést nyerhettek a rendőrök, tűzoltók és a mentősök munkájába.

    

Emellett Oláh Gergely mesterszakács várta a résztvevőket, aki megmutatta a gyerekeknek, hogyan tudják a már megszokott limonádét kissé izgalmasabbá tenni, és gyümölcssaslikkal is kedveskedett a kis vendégseregnek. A délutánt az aulában a gyerekek között oly népszerű Just Dance- szel zártuk.

  

   A hetet egy kirándulással pecsételtük meg, melynek úticélja az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont volt. Kicsik és nagyok egyaránt sok új információval gazdagodtak a tanösvényen tett túra, valamint a 4D-s mozi által nyújtott „időutazás” során.

 

   A hét végére gyerekek és pedagógusok egyaránt fáradtan, de élményekkel gazdagodva térhettek haza. Reméljük, hogy egy ilyen kezdet után mindenkinek tartalmasan fog telni a nyári szünet!

Szvetlik Réka
táborvezető pedagógus

Nyári sporttábor a Bárkányiban

Ezen a nyáron is a Magyar Diáksport Szövetség által kiírt pályázat támogatásával szervezhettük meg a már hagyományosnak mondható sporttáborunkat. A felső tagozatos tanulóknak meghirdetett tábor népszerűségét jelzi, hogy pár nap alatt betelt a létszám: 30 tanuló, 4 fő segítő (gimnazistáink közösségi munkában) és 3 testnevelő tanár. A tábor célja: a testnevelés és szabadidős sporttevékenységek, valamint a tanév során megemlített alternatív sportjátékok népszerűsítése, megismertetése a tanulókkal. A szabadidős sporttevékenység, mint közösségformáló erőnek megélése. Társakkal való kapcsolat, bizalom elmélyítése a sport, szabadidős tevékenység által. 

A tábor minden napja más tematikájú sport és szabadidős tevékenységre épül. A tábor szervezésnél a tanulók természettel való aktív kapcsolatát szerettük volna kihangsúlyozni a különböző természetjáró elemek beépítésével. Kirándulás, gyalogtúra, kenuzás a Robinson-szigeteken, kerékpártúra Ipolytarnóc – Rárós – Páris-patak völgye – Pösténypuszta - Szécsény között.

 

 

A program során a tanulókkal megismertettük a helyi szabadidős sportolási lehetőségekkel: például a szabadtéri fitnesz park használatával.

A Kossuth liget kiváló lehetőséget nyújtott az atlétika sportág népszerűsítéséhez. Új sportágként a gyerekek kipróbálhatták az íjászatot.

A csütörtöki napon a bükkszéki strandon élvezhettük csúzdák és medencék nyújtotta élményeket.

Az intézményben eltöltött két napon (hétfő és péntek) labdajátékok, testnevelési játékok illetve az MDSZ DO60 játékgyűjteményének anyagából válogattunk gyerekeink számára.

A tábor valamennyi programjának legfőbb célja volt, hogy a sportban, mozgásban mindenki lelje örömét, élményközpontú legyen. A győzni mindenáron elve helyett a sportban megélhető örömökre a kiválóságra törekvésre és a hosszú távú fejlődésre helyeztük a hangsúlyt.

Bízunk benne, hogy sikerült most is felejthetetlen élményt nyújtani a résztvevő gyerekek számára és jövőre is lesz lehetőségünk erre!

Urbányi Tamás
táborvezető pedagógus

 

Sulinap a Bárkányi Iskolában

A nyári szünet beköszönte előtt a „Bárkányis” gyermekek nevelőikkel és a szülőkkel karöltve egy igazán tartalmas napot tölthettek el együtt a Szülői Szervezet jóvoltából.

Az alsó tagozatos diákokhoz látogatást tettek a katasztrófavédelmi őrs, hivatásos tűzoltói, ahol is a gyermekek megismerkedhettek a tűzoltási – műszaki mentési tevékenységekkel, beavatkozásokkal.

 

A Szécsényi Rendőrkapitányság dolgozói azt mutatták be, hogy milyen kockázattal jár az ittas vezetés, majd beavatták a gyermekeket a bűnügyi nyilvántartásba vétel rejtelmeivel az ujj- és tenyérlenyomat készítésén keresztül.

 

Kutyás bemutató keretében tapasztalhatták meg, hogy hogyan is tudják a rendőrök munkáját segíteni a négylábú társaik. Motoros szimulátoron és kresz - parkon keresztül tehettek kísérletet arra, hogy hogyan lehet helyesen és biztonságosan közlekedni.

 

A diákok szívesen vettek részt ezen a napon a mozgásos tevékenységet igénylő feladatok végrehajtásában is, mint pl.: az Exatlon pálya és a Jazz Dance, amelyben többen is meg tudták csillogtatni tehetségüket.

 

A színes ugrálóvárak kipróbálása és a fagylalt elfogyasztása mind-mind a gyermekek örömére szolgált.

 

Tartalmas, élményekkel teli napot zárhattunk le, amelyért külön köszönettel tartozunk a Szülői Szervezet tagjainak és a programban résztvevőknek egyaránt.

 

Veres Viktória
tanítónő

Elballagtak a nyolcadikosok

Június 10-dikén délután 16 órakor kezdődő ballagási ünnepségünkkel nyolcadikos tanulóink búcsút vettek általános iskolájuktól, tanáraitól. Szépen feldíszített aula, virágba öltözött tantermek fogadták a 67 ballagót és vendégeinket.

A verses, zenés irodalmi műsort követően Szenográdi Tamás igazgató úr köszöntötte a szülőket és a végzős diákokat. Megköszönte a szülők együttműködését, a kollégák és az osztályfőnök – Golyánné Juhász Edina, Kissné Csépe Éva és Lőrik István – munkáját. Ezt követően átadta a 17 legkiemelkedőbb tanulónak az elismerő díszokleveleket és a jutalmakat. Idén is sor került arra a szép eseményre, hogy a végzős diákok az itt töltött évek emlékére egy évszámmal ellátott szalagot kötöttek fel iskolájuk zászlajára. A műsor második felében egy újabb verses összeállítást követően Erik testvér, településünk plébánosa szólt a ballagó diákokhoz.

Az ünnepi műsor a tanulók által elmondott hálaadó könyörgésekkel ért véget. Lezáró eseményként most sem maradhatott el a közös lufieregetés és az utolsó iskolai emlékképek elkészítése.

Étkezési térítési díjfizetés

  • 2022.06.08. /szerda/ 800-1600
  • 2021.06.09. /csütörtök/ 800-1600