Choď na obsah Choď na menu
 


2022. szeptember

A MAGYAR NÉPMESE és a MAGYAR DIÁKSPORT NAPJA

„A mesékben benne van annak a lehetősége, hogy mindazt, ami a világban rosszul működik, meg lehet változtatni.”

(Boldizsár Ildikó)

Korunkban nagyon aktuális a fenti idézet, hiszen rohanó világunk egyre eszeveszettebb tempóban száguld előre, s milyen jó, ha a mesék világába gyermekeinkkel egyetemben vissza tudunk vonulni a varázslatok és a csodák segítségével. Így gondoltuk a kollégákkal mi is mindannyian, akik a Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatán Benedek Elek születésnapja alkalmából a magyar népmese napjának megünneplését tűztük ki célul erre a napra. Az pedig külön érdekesség, hogy a magyar diákok is épp ezen a napon ünneplik a sport napját, mely kiegészítette ezt a közös együttlétet.

A délelőtt folyamán a kedves szülők és hozzátartozók bevonásával a mese napja családi nappá alakult át. Immár hagyomány az alsósok körében, hogy ez a nap a népmesék jegyében zajlik és egy egész napos rendezvénnyé alakul ez a szép évforduló, melynek idén ismét tanúi lehettek a szülők is, kik szép számmal jelentek meg iskolánk aulájában.

Szeptember 30-án, péntek reggel alsó tagozatos tanulóink és pedagógusaik a népi hagyományokhoz illő jelmezekben jelentek meg, hogy idén a családokkal kiegészülve ünnepeljék meg a népmesék varázslatos világát. Voltak itt tündérek, törpék, szegény legények és leányok, királylányok és királyfik, juhászok és boszorkányok.

 
 

Az aulában gyűltünk össze, ahol igazgató helyettes asszonyunk kedves szavakkal üdvözölt minden gyermeket és felnőttet. Ezt követően Barkó Dávid és Puszta Levente, valamint Demus Santel Sára és Vladár Dorka 4.a osztályos dalos duók népdalcsokrot adtak elő az egybegyűlteknek. Ezután a tanító nénik dramatizált meglepetés előadása következett: egy Mihály-napi piaci forgatagot varázsoltak a tanulók elé, melyben valamennyi alsó tagozatos pedagógus egy-egy kofa bőrébe bújt. Voltak itt alma-és zöldségárusok, mézeskalácsosok és lókupecek, gombot, madzagot vagy kalapot áruló parasztasszonyok, lufiárusok és jövendőmondó planétások. A Mesélő az interaktív előadásba a tanulókat is aktív módon bevonta, hiszen egy-egy ismert mondókát skandálva ők is a darab részeseivé válhattak. A jelmezek bemutatását egy zenés-énekes játék alkalmával prezentálhatták az alsó tagozatos tanulók az aula közepén, melyhez a lelkes szülők is csatlakoztak.

 

Ezután a termekben a tanító nénik a régi, népi világ hangulatát idézték fel és kézműves foglalkozás keretén belül vásári portékákat készítettek a gyerekekkel, melyek szemet gyönyörködtetően díszítik iskolánk folyosóját, s az arra elhaladókat emlékeztetik erre a mesés napra. 

 

A délelőtt folyamán még egy örömteli meghívásnak is eleget tettünk: a szomszédos katolikus óvoda dolgozói invitálták tanulóinkat egy hangulatos Mihály-napi vásárba, ahol az óvó nénik és a szülők által készített kézműves termékeket csodálhattuk és vásárolhattuk meg.

Az ebéd és a délutáni pihenés után folytatódott a program, immár a sport jegyében, mely a „Sportos – mesés kalandozás Meseországban” fantázianevet kapta. Iskolánkban a sport aktív része a mindennapoknak: testnevelés és sportfoglalkozásokon, szünetekben, a délutáni időszakban, az iskolai és megyei sportversenyeken, a túrázások, kirándulások és sporttáborok alkalmával egyaránt. Mivel gazdag hagyománya van a mese mellett a sportnak is, nem esett nehezére kisdiákjainknak a „Hét próbát” kiállni, melyekben lehetett Csizmás Kandúr óriási csizmájában váltóversenyen részt venni, a hétfejű sárkányt ügyességgel és gyorsasággal legyőzni, Hamupipőke bőrébe bújva terméseket szétválogatni, tarkabarka apróhirdetések alapján szereplők neveit kitalálni. A nagy tornateremben lévő akadálypálya a „Túl az Óperencián” nevet viselte és ha valamelyik csapat elfáradt, délután fakultatív szórakozások közül is választhatott: a játszótéren levegőzhetett és mozoghatott, a tantermekben pedig pihentető meseolvasás, találós kérdések, szereplők alapján való mesefelismerés és színezés töltötte ki a foglalkozások idejét.

  

Ezek után finom „meglepetés” uzsonna következett a tanulók számára: friss, ropogós sajtos pogácsa, finom szőlő és alma, valamint egészséges gyümölcslé, mely elköltése után az aulában szinte varázsszóra következett be a rendteremtés és a búcsúzás egymástól, a népmese napjától és a sportok világától.

https://drive.google.com/file/d//view?usp=sharing 

Reméljük, ez a családi nap jövőre ismét megvalósul, a hagyományt folytatni tudjuk és bízunk benne, hogy az egész alsó tagozat körében együtt tudunk ünnepelni a gyermekek, a szülők és a nevelők legnagyobb örömére.

Veres Viktória és Zsirosová Silvia
tanító nénik

Iskolanyitogató

A tanévkezdést megelőzően az idén szerdán délelőttre meghívtuk a leendő első osztályosokat és szüleiket ismerkedésre az új osztálytársakkal és a tanító nénikkel.

A jó hangulatban eltelt foglalkozásokon zenés-táncos énekléssel, mozgásos játékokkal, mesedramatizálással és kézműves foglalkozással töltötték el idejüket. Akik végeztek a választható foglalkozásokon használatba vehették az iskolaudvarán lévő játszóteret és a homokozót is. Megismerkedtek a kisdiákok az iskola épületével és örömmel vették birtokba szépen felújított és új bútorokkal ellátott tantermeiket.

  

A tízórai után lehetőség adódott a szülőkkel való kötetlen beszélgetésre és a tankönyvek átvételére. Mindeközben a nebulók fejlesztő- és társasjátékok és vidám színezők segítségével foglalhatták le magukat. A program zárása után leendő elsőseink apró ajándékokkal és a kézműves foglalkozáson általuk készített első iskolai alkotásaikkal térhettek haza. 

 

Az Iskolanyitogató lehetőséget adott a kisgyermekeknek, hogy még az évkezdés előtt kötetlen körülmények között szokták az iskola légkörét. Bízunk abban, hogy ezzel a tudatos felkészüléssel, odafigyeléssel szép élménnyé tudtuk varázsolni első osztályosaink iskolakezdését.

Köszönjük a kedves szülőknek, nagyszülőknek az aktív részvételét! Reméljük, hogy az iskolakezdés miatt kialakult izgulásukat sikerült eloszlatni ezen a délelőttön.

  Ludányiné Bella Szilvia

Kedves Diákok!

Katolikus Egyházunk 2022-es népszámlálási kampányához kapcsolódva szólítjuk meg a katolikus köznevelés és szakképzés diákságát két pályázati lehetőséggel.

A pályázati lehetőségek:

1. "Valljuk meg!" - Spot-pályázat
Gondoljátok végig és korunk modern eszközeinek segítségével jelenítsétek is meg, mit jelent az, hogy "Megvalljuk, római katolikusok/görögkatolikusok vagyunk!"

2. Van egy ötleted? - Szólítsunk meg, hogy valljuk meg közösen...
A kreativitásotokra bízzunk, milyen formában buzdítjátok intézményeteben a szülőket, az intézményi patrnereket arra, hogy "Valljuk meg, római katolikusok/görögkatolikusok vagyunk!" Videós vagy írásos, fotókkal dokumentált pályaműveket várunk.

A részletek elérhetőek az alábbi linken: https://www.katped.hu/valljuk-meg-palyazati-felhivasok

Akik érdeklődnek a pályázatok iránt, jelentkezzenek Ludányiné Szilvi néninél!

Beiskolázási hirdetmény

Meghívás családos zarándoklatra

Iskolánk az idén ismét megszervezi a már hagyományosnak mondható zarándoklatot.

Ennek keretében a Börzsöny északi lábának lévő Tschitári forrásnál lévő Mária kegyhelyet látogatjuk meg, majd a nap második felében egy festői szépségű kis falu, Nagybörzsöny nevezetességeivel, szépségeivel ismerkedünk. Terveink között szerepel egy kisvonatos utazás Nagyirtáspusztára.

A zarándoklat időpontja: 2022. október 15.  (Szombatra áthelyezett munkanap, amikor az október 31-ét dolgozzuk le!)

Tervezett időtartam: 7:30 – 19:00

Az útiköltséget és a belépőket támogatásból fizetjük, az étkezésről mindenki maga gondoskodik.

Jelentkezési határidő: 2022. október 5. Jelentkezni az osztályfőnököknél lehet.

A gimnazisták jelentkezését önállóan és kiscsoportban is fogadjuk!

Szeretettel várjuk a családok jelentkezését!

Szülői értekezlet

szuloi_ertekezletek_202209.png

Kedves Szülők!

Örömmel hirdetjük, hogy a szécsényi plébánia Szentlélek-kérő Veni Sancte Szentmiséjét szeptember 11-én tartjuk 10 órától. Szeretettel várunk rá mindenkit, aki a plébániánkhoz tartozik és szeretné kérni erre az évére a Szentlélek közbenjáró segítségét; tehát Szécsény egész lakosságát hívjuk, az állami- és a katolikus bölcsődék-, óvodák- és iskolák pedagógusait, diákjait, szüleit és nagyszüleit, tehát minden jó szándékú embert. E tanévkezdő Szentmise keretében történik majd az iskolatáskák és tanszerek megáldása, hogy gyermekeinknek jobban menjen a tanulás. Kérünk minden gyermeket, hogy a Mise előtt hozza ki az oltár elé a tanszereit az iskolatáskájában, hogy megáldhassuk azokat. Az áldozást követő könyörgés után a gyermekeket is kiszólítjuk majd, hogy ők maguk is részesülhessenek Isten áldásában.

Szeretettel:
fr. Jób