Choď na obsah Choď na menu
 


Határtalanul - 2016

Tanulmányi kirándulás Erdélybe

hatartalanul_forweb2.jpg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program keretében újra pályázatot hirdetett a 2015/2016-os tanévre a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítésére.

Örömmel fogadtuk a hírt, hogy iskolánk 1.467.000 Ft-ot nyert, mellyel alkalmunk nyílik 42 tanulóval és 5 fő kísérő pedagógussal Erdélybe utazni 2016. június 01-04 között.

A nyertes pályázat címe: Erdőelve ősi népe - Székelyföldi kalandozások.

A hetedik évfolyamos tanulóink számára ez nagy lehetőség arra, hogy megismerjék magyarságunk eredetét, szokásait, hagyományait, történelmi helyszíneit, így bővíteni tudják a tananyaghoz kapcsolódó ismereteket is. A tanulmányi kirándulás alkalmával ellátogatunk Aradra, Déva és Vajdahunyad várához, Segesvárra, Székelyudvarhelyre, Csíksomlyóra, Farkaslakára, Korondra és Parajdra.

Hazatérve szeretnénk az iskola diákjaival, pedagógusaival és a szülőkkel is megosztani élményeinket.

 

Erdélyben, Székelyföldön jártunk.  

Iskolánk 7. évfolyamos diákjai 4 napos tanulmányi kiránduláson vettek részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából 2016. június 1-4. között.   A pályázat címe: Erdőelve ősi népe – Székelyföldi kalandozások.

Szebbnél szebb tájakon utaztunk, várakat ostromoltunk, gyönyörű múzeumokat látogattunk, történelmi emlékhelyeinken adóztunk nagyjaink előtt, székely kapuk tövében pihentünk, s ezek mellett megismerkedtünk a székely népszokásokkal, a székely emberek hétköznapjaival is.

A hajnali indulás után első állomásunk Arad volt, ahol elhelyeztük koszorúnkat a 13 aradi vértanú emlékművénél. Rövid városnézés után a „Magos Déva Várához” vezetett utunk. Következő megállónk a közeli Vajdahunyad volt, ahol Erdély legimpozánsabb várkastélyát tekintettük meg.

Fáradtan érkeztünk, de vendéglátóink őszinte szeretettel és kedvességgel fogadtak Bennünket Szentegyházán. A következő napokban megismertük a helyi ízeket, részt vettünk tehénfejésen és kürtőskalácssütésen is, közösen zenéltünk a nemzetközi hírű ,,FILI”-vel, Haáz Sándor tanár úr kórusával és zenészeivel.

Keresztény hitvallásunkhoz híven, Csíksomlyón, a ferences templomban is jártunk, ahol közösen imádkoztunk és énekeltünk szeretteinkért a Szűzanyához.

A Héjjasfalva határában található Petőfi emlékművénél felidéztük a költő munkásságát, azután egy rövid városnézés erejéig Segesvárra utaztunk. Sétáltunk a Világörökség részét képező középkori várnegyedben. Felmásztunk a kőhalmi várromhoz, ahol az eső a tömlöcbe kergetett minket.

Sajnos gyorsan elérkezett kirándulásunk utolsó napja, de még ekkor is vártak ránk újabb élmények Farkaslakán, Korondon, illetve a híres parajdi Sóbányában.

Utunk nem csak egyszerűen tanulmányi kirándulás volt, hanem igazi közösségformáló 4 nap és ahogy a pályázat nevében is szerepel – határainkon innen és túl: HATÁRTALANUL! boldogok voltunk.

Kiss Eszter és Kiss Zoltán 

hatartalanul-2016.jpg

Képgalérianyitokep.jpg

Videó