Choď na obsah Choď na menu
 


Mentés ovi

 

 

hirdetmeny.jpg 

Jelentkezési lap 2022.pdf

 

                                                                        

Farsangolás az óvodában

"Itt a farsang áll a bál..." 

img_2655.jpg

képgaléria

Balázsáldás az óvodában

Az óvoda lakói ünneplőbe öltöztették szívüket és várták Erik atyát, aki szeretettel hozta el az áldást valamennyi gyermek és felnőtt számára.

 

img_2523.jpg

képgaléria

 

Vízkereszt - Templomlátogatás, házszentelés

Január 6-a, Vízkereszt napja, ehhez a naphoz kapcsolódik a házszentelés szokása, három Királyok látogatása Óvodás gyermekeinkkel templomba látogattunk, majd Erik atya megszentelte csoportjainkat és áldást adott gyermekeinkre, nevelőinkre!

 img_2197.jpg

képgaléria

 

Karácsony az óvodában

„Míg advent a reményteli várakozás ideje,a Szenteste maga a megvalósult, beteljesedett csoda „

Óvodás gyermekinkkel már hetekkel ezelőtt adventi készülődés lázában égtünk, miközben arra törekedtünk, hogy az ünneplőbe öltöztessük lelkünket!

Hiszen az advent élményekkel teli közös várakozás időszaka, amikor jó, ha egymásra figyelünk, értékes időt töltünk együtt, közösen meghit pillanatokat élünk át, melyekre sokáig boldogan emlékezünk. Ebben az időszakban kicsit lelassulunk, feltöltődünk meghittséggel, készülünk a várva várt csodára, kis Jézus születésére, a szeretet ünnepére. Ez a mások segítésének, jótékonykodásnak is az időszaka, a szeretteinkre gondolás időszaka, miközben felhívtuk a gyermekek figyelmét az ajándékozás örömére, hogy ugyan olyan jó adni, mint kapni. A közös programok szépsége az egyszerűségükben rejlik. Az ünnepet meghit keretek között saját csoportjainkban tartottuk.

img_1949.jpg

képgaléria

Luca nap az óvodában

Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus! Szabad-e bejönni, Lucázni?

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján körbejártuk az óvodai csoportokat. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát és lisztet szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (… és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

img_1849.jpg

képgaléria

Nálunk járt a Mikulás 

img_1812.jpg

képgaléria

 

KETT módszer az óvodában

261903974_4547761511926192_7110513528740577158_n.jpg

képgaléria

 

Szállást keres a Szent Család

261478877_4547750601927283_6445720081236610886_n.jpg

képgaléria

 

Erik atya csoportjainkba látogatott

262547786_1758426911213036_5084399050668793340_n.jpg

képgaléria

Erzsébet nap az óvodában

Óvodánkban minden évben megemlékezünk Árpád-házi Szent Erzsébetről. Elmeséljük azt a csodát, mely során a kötényében a szegényeknek vitt kenyér átváltozott rózsává. Azután ki is színezzük a történethez tartozó színezőt. Készítünk koronát, kardot, pajzsot, építünk várat, és beöltözhetnek a kislányok királylányos szép ruhába, a fiúk pedig királyokká változhatnak, hiszen ez a történet erről is szól. Az énekek, versek, mesék is a királyokról, királylányokról szólnak. Erzsébet példája mutatja, hogy aki gazdag, szépséges királylány, ő is sok jót tud tenni, különösen a szegényekkel, hiszen neki van miből adnia, van mit szétosztania. A jó cselekedetek, az adakozás tanulható, minél többször hallanak erről a gyermekek, és gyakorolják azt, akár a családjuk, akár az óvoda közösségében, annál inkább természetes lesz a számukra.

259881243_4682074715207833_2026069799835409999_n.jpg

képgaléria

 

Márton nap az óvodában

 

Óvodánkban a vallásos nevelés keretében, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szentek életének megismertetésével olyan mintát állítsunk a gyerekek elé, akik példájukkal irányt mutatnak az Istennel való személyes találkozásra. Szent Mártonra is jellemző a segítőkészség, a jószívűség, az Isten és embertárs iránti szeretet. Jósága által fényt és meleget áraszt a szükségben és nyomorban szenvedő emberek felé. A gyermekeink Márton napján a csoportokban a lámpásokat készítettek, amivel később körbejárták a folyosót. segítségnyújtás mellett készítették el saját lámpásaikat különböző technikák segítségével! Sok libás mesét, kedves dalocskát, mondókát tanultak a lurkók a nagy napra. A gyermekek élvezettel, aktívan vettek részt a nem mindennapi tevékenységekben, a kukorica morzsolásban, a tollfújó versenyen is, és a folyosókra is csodás libás alkotások készültek. Ezen a napon sok finomsággal teltek meg az asztalkák, tányérok. A jó hangulatot libazsíros kenyér- falatokkal tetőztük, hiszen a közmondás úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.

20211111_112252.jpg

képgaléria

 

Ovifoci a Bárkányi Óvodában

260666582_2876228372597831_4649757274689575573_n.jpg

képgaléria

 

adventi-vasar-a-barkanyi-ovodaban.jpg

 

Terményáldás az óvodában

A betakarítást, szüretet terményáldás kísérte. A szeptember, október hónapok a földekről a zöldségek, gyümölcsök betakarításának az ideje. Régen a családokban, ilyenkor ősszel mindenki kivette a részét a mezőgazdasági munkából, majd a szüret befejezése után a templomban hálát adtak a Jóistennek a sok termésért, terményért. A kapott kincsek megáldásával is megköszönjük, hogy a Mennyei Atya óv, véd minket, gondoskodik rólunk.Ez a hagyomány ma is él. Október 14-én ezért óvodásaink termésekkel megrakott kosaraikkal a templomba indultak, ahol Erik atya fogadott minket. Megismertette a gyerekeket a templommal, mint Isten házával- a tárgyaival, szobraival, festményeivel. Ezután beszélt arról, mi is az a terményáldás, majd az oltár elé helyezett termények megáldása után közös imádsággal zárult kis ünneplésünk.

y.jpg

 

Must készült az óvodában

A szüret hetének egyik kiemelt eseménye volt, hogy óvodás gyermekeinkkel mustot készíthettünk.  Szőlőt szemeztünk, kóstoltunk, daráltunk, sotoltunk miközben sok – sok énekkel mondókázással jó hangulat kerekedett. E mellett a kukoricamorzsolás „tudományát” is elsajátíthatták óvodás gyermekeink. Mindezt hogyan? Mint minden évben az idén is elfogadták felkérésünket és örömmel jöttek segítségünkre Jászberényi Pali bácsi és Smelkó István múzeum pedagógus. Pali bácsi  biztosította a darálót és a prést, így a gyermekeknek is lehetőségük volt megismerkedni régi népi eszközök használatával, melyet a bátrabbak ki is próbálhattak. Türelemmel és nagy szeretettel mutatták be, és végezték együtt a gyerekekkel a munkálatokat. Egy kis humorral fűszerezve az elkészült nedűt a gyermekek megkóstolhatták.  Köszönjük a vidám, sok ismeretet nyújtó délelőttöket, és a türelmet. Jövőre újra találkozunk!

x.jpg

 

Meseelőadás az óvodában

A Léghajószínház előadásában a Három kívánság című mesét nézhették meg óvodás gyermekeink és szereplőként élhették át a mese egyes részleteit. A színvonalas, kedves, zenés, interaktív műsor elnyerte a gyermekek tetszését. A bátrabbak énekelhettek, táncolhattak a mese szereplőivel, de több olyan interaktív része is volt a történetnek, ahol a gyermekek is  feladatot kaptak. A  szereplőkkel együtt közös tánccal, majd vonatozással zárult a délelőtt.

img_0037.jpg

képgaléria

Must készítés az óvodában

A szüret hetének egyik kiemelt eseménye volt, hogy óvodás gyermekeinkkel mustot készíthettünk. Szőlőt szemeztünk, kóstoltunk, daráltunk, sotoltunk miközben sok – sok énekkel mondókázással jó hangulat kerekedett. E mellett a kukoricamorzsolás „tudományát” is elsajátíthatták óvodás gyermekeink. Mindezt hogyan? Mint minden évben az idén is elfogadták felkérésünket és örömmel jöttek segítségünkre Jászberényi Pali bácsi és Smelkó István múzeum pedagógus. Pali bácsi  biztosította a darálót és a prést, így a gyermekeknek is lehetőségük volt megismerkedni régi népi eszközök használatával, melyet a bátrabbak ki is próbálhattak. Türelemmel és nagy szeretettel mutatták be, és végezték együtt a gyerekekkel a munkálatokat. Egy kis humorral fűszerezve az elkészült nedűt a gyermekek megkóstolhatták.  Köszönjük a vidám, sok ismeretet nyújtó délelőttöket, és a türelmet. Jövőre újra találkozunk!

img_0173.jpg

képgaléria

Mihály nap az óvodában

Nagyszabású vásárt rendeztünk az óvodánk udvarán 2021.09.25-én, ahóvá óvodásokat és iskolásokat és a gyermekek szüleit vártuk nagy szeretettel!

Megelőző napokban mindenki kisebb csoportokban közösen gyermekek-szülők-nevelők tüsténkedtek, vásári „portékákat” gyártottak. Meg is lett a hozadéka! Sok szebbnél-szebb tárgyak készültek, amiből már megrendezhettünk egy igazi vásárt -vásári forgatagot!

Szülők aktív részesei voltak mind az előkészületeknek, mind pedig a vásári délelőttnek! Együtt mulattak gyermekeikkel a vásári meseelőadásban, majd kínálták a portékákat, és vásárlóként szétnézhettek forgatagban. Volt itt kikiáltó, alkudozás, tánc és mulatság mindenki kedvére! Nagyon tartalmas, jó hangulatban eltöltött közös mulatság volt ez szülők nevelők és a gyermekek nagy örömére!

img_9965.jpg

képgaléria

 

 

szuloi-ertekezlet.jpg

Ballagás az óvodában

" Ballagnak a nagyon, vajon hová mennek?" 

A ballagás napja, a gyermekek óvodai életének egyik legmeghatóbb pillanata. Nem is olyan régen volt, mikor anyához és apához bújva jöttek, félve lépték át az óvoda kapuját. Aztán egyre bátrabban lettek, megismerkedtek felnőttekkel, társakkal. Játszhattak reggeltől estig, de közben rengeteget tanultak, újabbnál újabb ismeretek birtokába jutottak. Önállóbbak, okosabbak és huncutabbak lettetek.

Életük első búcsúzása elérkezett, a csodás mesevilág most véget ér. Az iskola kapuja már nyitva áll, hívogatva néz feléjük, s a tanító nénik tárt karokkal várják őket.

Kívánunk nekik erre az útra nagyon sok sikert, nagyon jó tanulást, szüleiknek sok-sok örömet és kitartást. Legyen az útjuk vidám, élményekben gazdag. A jó Isten áldása kísérje minden lépésüket.

"Van egy érzés a világon,- úgy hívják, hogy szeretet.

Ami nélkül boldogulni, szépen élni nem lehet.

Nem számít a mennyisége, - pénzben nem is mérhető,

s bárhol élnél a világban, mindenhol elérhető..."

img_9498.jpg

képgaléria

 

Vándorkeresz átadása - Mátraverebély-Szentkút

Gyermeknap előtti szombat délelőtt Mátraverebély-Szentkúti ovis zarándoklaton vettünk részt közel nyolcvanan, 30 óvodás gyermekkel és szüleikkel, hogy hálát adhassanak Szűz Máriának a hamarosan záruló óvodai évért, egészségünkért, megköszönjük, hogy újra ilyen sokan együtt lehetünk. Külön öröm volt számunkra, hogy a világjárvány az idei évben már nem tudta utunkat állni és ez a közös zarándoklat lehetővé tette, hogy óvodásaink-gyermekeink, megérezhessék együttlét örömét, az együtt imádkozás csodálatos érzését, mely segítségül szolgál egész életükhöz, további boldogságunkhoz.

Ezen a napon adtuk át a vándorkeresztet Dunakeszi Szent Erzsébet Óvodának, amit óvodánkban 2 évig nagy gonddal és megbecsüléssel körülvettünk és őriztünk!

Átadás szavait idézve:

„Kívánjuk, hogy védelmezzen, és óvjon benneteket ez a kereszt. Urunk, Jézus Krisztus nagy szeretetének jelét kapjátok meg most. Segítse és erősítse hiteteket a mindennapokban, hiszen ott a kereszten mutatta meg végtelen szeretetét irántunk. Amikor ránéztek, a feltámadás öröme töltsön el mindnyájatokat!”

Köszönjük mindazoknak, akik velünk tartottak, felemelő érzés volt ennyi kisgyermeket ezen a Mária kegyhelyen együtt látni, hallani imájukat, éneküket!

 

191748850_486685612443474_4014835473188502817_n.jpg

 

Gyermeknap

 

2021.05.27-én rendeztük meg gyermeknapunkat. Hosszú idő után végre önfeledten játszhattak, szórakozhattak óvodás gyermekeink és szerencsére az időjárás is kedvezett a program megrendezéséhez. A Mosolybirodalom Alapítvány jóvoltából 3 ugrálóvárat (bár lehetett volna húsz is), népi játékokat lehetett kipróbálni ezen felül minden gyermeknek egy hajtogatott lufi figurával kedveskedtek! Ezen kívül szerveztünk még zoknigombóc csatát, kötélhúzást, homokvárépítést, és ügyességi játékokat.

A Gyermekmosoly Szülői Szervezet jóvoltából, miden gyermek ehetett ezen a napon egy panda jégkrémet és a nap zárásaként „labdaesővel” leptük meg gyermekeinket. Az óvodánk emeleti ablakaiból 160db labda potyogott az udvarra, amit ámulva figyeltek a gyerekek! Nagy öröm volt számukra, hogy az elkapott labdákból minden gyermek egyet haza is vihetett. Köszönjük önzetlen támogatását minden szülőnek, hogy segítették, hogy ezen a napon sok meglepetéssel kedveskedhettünk a gyermekeknek.

 

img_8862.jpg

képgaléria

 

beiratkozas-2021-ekif.jpg

Jelentkezés lap 2021.pdf