Choď na obsah Choď na menu
 


Óvoda

324430292_1362095797942519_3671233981621487122_n.jpg

 

"Karácsony ünnepén... "

Az ünnep különbözik a többi naptól, kiemelkedik azok sorából. Ennek sok jele lehet: várakozunk rá, készülünk az eljövetelére, takarítunk, díszítünk, készülünk, hogy szép környezetet teremtsünk, mire eljön az idő…Várták a zsidók kétezer éve, és mi is várjuk évről évre a kis Jézus születésének ünnepét. Várjuk, hogy a megígért Szabadító, az Üdvözítő, leszálljon a földre és megszentelje a mi emberi létünket. Magára vegye egy gyenge, kiszolgáltatott csecsemő testét, aki rászorul a mi törődésünkre, gondoskodásunkra. Így akarja teljesen nekünk adni magát, ránk bízni az életét. A teremtő Isten, a mindenség Ura nekünk adja az Ő egyetlen, szeretett Fiát, Jézus Krisztust. Ezek a csodálatos titkok és igazságok töltik be ennek az ünnepnek a tartalmát. Ha képesek vagyunk csak ezt a gondolatot felfogni, akkor valóban megértjük, hogy milyen csodálatos a karácsony, Jézus születése. Van mit ünnepelnünk, mert a Gyermek közel jött hozzánk, hogy szerethessük és miénk lehessen. Ez a lelkület segít, hogy ünnepelni akarjunk, kilépjünk a hétköznapokból, és akarjuk érezni az igazi szeretetet a környezetünkben. Ezért igyekeztünk mi is mindent megtenni az óvodában, a csoportjainkban, hogy gyermekeink megérezhessék a készülődés nagyságából, alaposságából, sokrétűségéből, nagyon fontos ünnep a karácsony. A Szentcsalád-járás során megismerkedtek a gyermekek a szállákeresés történetével, imáinkba foglaltuk a szeretteinket, kértük a Szent Család közbenjárását, hogy kéréseinket vigyék a fiuk, Jézus elé. Az adventi időszakban hosszan vártuk sorban gyújtva a gyertyákat az adventi koszorún, hogy végre közeledjen az ünnep. Tisztogattunk lelkünket a jócselekedetekkel, imákkal, odafigyelésekkel, az ajándékkészítések, beszélgetések, versek, dalok segítségével. Bevontuk a családokat az adventi gyertyagyújtások meghittségébe, segítséget nyújtva a konkrét imák felkínálásával nyomtatott formában. Úgy tapasztaltuk, hogy kedvező fogadtatása volt a családok körében, ezért szeretnénk ezt hagyománnyá tenni és a következő években is felkínálni. A közös ünneplés sem maradt el, hiszen mi is közösség vagyunk, amit az ünnepek is erősítenek. A Halacska és az Őzike csoport gyermekei közös karácsonyi műsort készítettek mindannyiunk és a vendégeink örömére a covid miatti több éves kimaradás után. Nagy izgalommal és várakozással tekintettünk az ünnep elé. Színesítette és emelte a játék színvonalát a közös éneklés és a gitárosok játéka. Az ajándékok is odakerültek a csoportokba, míg a születés történetét figyelték a gyermekek. A délelőtt gyorsan és tevékenyen telt a sok új játék kipróbálásával. Az ünnep valódi tartalmát igyekeztünk minél többféle módon átadni, hogy ki-ki megérezhesse, megtudhassa, hogy a karácsony a legnagyobb Szeretet földre szállásának, és a magunk ehhez való viszonyulásának az ünnepe. 

                                                                                                              Gajzinger Márta 

                                                                                                     óvodapedagógus, hitoktató

 

 img_6167.jpg

képgaléria

 

"Mikulás úgy vártalak..."

Idén is nagyon jók voltak a gyerekek, mert december 06-án meglátogatott minket az óvodában is a Mikulás bácsi. Nagy izgalommal vártuk. Énekeket, verset tanultunk, meséltünk, sok szép alkotást készítettünk, megismertük Szent Miklós életét, csodáit. Írtunk levelet is a Mikulásnak, amit az óvoda folyosóján elhelyezett postaládába bedobtunk. Hallgattuk, hogy szól-e a Mikulás csengettyűje, és végre megérkezett! Örömmel vettük át az ajándékot, ki bátrabban, ki félősebben.  Az óvodai közösségünk nevében szeretnék köszönetet mondani a Szülői Szervezeti tagoknak a szervezésben, csomagolásban való aktív részvételért, Demusné Gyebnár Georginának a koordinálásért, azoknak a szülőknek, vállalkozóknak a segítségéért, akik támogatásukkal, felajánlásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen tartalmas csomagokat tudtak a gyermekek kapni.Szeretném megköszönni a három Mikulásunknak, Smelkó Istvánnak, Zsiros Tamásnak és Zsiros Milánnak, valamint a krampuszlányoknak, hogy idejüket nem sajnálva velünk töltötték a délelőttöt, és mosoly csaltak a gyerekek arcára.

 „Jövőre is szeretném, hogyha hozzám eljönnél!”

 

                                                            Pothoroczki Ágnes

                                                             óvodapedagógus

 

img_5850.jpg

  képgaléria

 

"Szállást keres a Szent Család..."

 

Advent idején már hagyománnyá vált óvodánkban, hogy a Szent Család képét körbe visszük csoportjainkba, hogy imádkozva, énekelve szállást találjunk számukra. Az idén is így történt ez, hogy kialakított szokásainkat tovább éltessük, és elültessük gyermekeink szívében a Jézus születésére való várakozást. Mai életünkben nincsen jelen a várakozás valami nagy és különleges dologra, hiszen mindent azonnal megkaphatunk. A körülöttünk lévő világ is azt sugallja, hogy nem kell vágyakozni, mert bármi, bármikor miénk lehet. Az üzletek hetek, lassan hónapok óta „tolják” az ünnepeket az emberek arcába, szívébe, hogy mihamarabb „túllegyünk az egyiken és jöhessen a másik”. Nincsen különbség egyik és másik ünnep, alkalom között. Pedig számunkra, keresztények számára az egyik legszentebb ünnep közeledik ismét, amikor az Isten Fia megtestesül, és földre száll, felveszi a mi életünket, sorsunkat. Egészen hasonlóvá akar velünk lenni, kicsi tehetetlen gyermek személyében, ránk, Máriára és Józsefre bízza magát. Nincsen ennél nagyobb szeretete senkinek, mint hogy a mindenség Királya esendővé, kiszolgáltatottá teszi magát. Talán emberi ésszel fel sem fogható ez a nagy szeretet. Ezt az üzenetet igyekszünk átadni gyermekeinknek, hogy megérezhessék, mennyire szeret minket az Isten.A készület Jézus születésére semmiképpen nem kapható meg azonnal, hiába sugallja felénk a világ, mi arra neveljük a ránk bízottakat, hogy a fontos, nagy dolgokra bizony várni kell. Úgy, ahogyan várta Mária és József a kis Jézus születését. Közben pedig otthontalanul vándoroltak házról, házra, keresve a biztonságot, nyugalmat.Mi azonban azt tanítjuk, hogy befogadjuk, türelemmel és örömmel várjuk a Szent Családot csoportjainkba, életünkbe. Advent idején a Szent Család képe előtt mindenki imádkozhat saját családjáért, közösségünkért és minden rászorulóért, akinek Isten kegyelmére van szüksége. Útra is kelünk a képpel, hogy tovább adhassuk a várakozás örömét és izgalmát egy másik csoportnak. Nagy öröm számunkra, hogy taníthatjuk ebben a „mindent gyorsan megkaphatok” világban a beteljesülésre való várakozás bizonyosságát mindenki számára, aki a mi óvodánkba jár. Reméljük, sikerül egy kissé kikapcsolni a zajos külvilágot legalább arra a kis időre, míg ezek a gyermekek és családjaik a mi közösségünkhöz tartoznak, és igazi, gyermeki örömmel várni a Megváltó születését. Kívánjuk Mindenki számára a várakozás örömét, tisztaságát, lelki békéjét családja és szerettei körében.

„Szállásunkat mi megosztjuk, kis Jézuskát befogadjuk…”

Gajzinger Márta

óvodapedagógus, hitoktató

 

316882936_732073098409304_1286991711448867226_n--1-.jpg

képgaléria

 

Erzsébet nap az óvodában

A Páter Bárkányi János Katolikus Óvodában a november 14-ei héten, Árpád-házi Szent Erzsébetről emlékeztünk meg, ki kedvességéről és jóságáról volt ismert az emberek között. 1207-ben valószínűleg Sárospatakon született. Édesapja II. Endre magyar király, édesanyja pedig Gertrúd volt. Szüleitől, környezetétől nagyon sok vallásos indíttatást kapott, de ő kiskora óta megvolt az imára és a szeretetszolgálatra való hajlama. Játék közben is ellátogatott a templomba imádkozni. Szívesen ajándékozta dolgait szegényebb társainak, korán kezdett koldusoknak alamizsnát osztogatni. Nem csak a saját szájától megvont falatokat adta oda, hanem a konyháról szerzett ennivalókat is vitte a szegényeknek. Négyéves korában Wartburg várába került, gróf Hermann nevű fiával jegyezték el, ott kellett nevelkednie. Nehezére esett a szeretteitől való elszakadás is, a vár állandóan nyüzsgő vendégzsivaja is idegen volt számára, de még inkább az az ellenszenv esett nehezére, amivel az új környezetében a legtöbben fogadták. Hatéves volt, amikor édesanyja meghalt, ettől kezdve szinte csak az ima volt egyetlen vigasztalódása. Erzsébet sok ennivalót hordott és ez által sok melegséget és szeretetet ajándékozott a rászorultaknak. Mindemellett hősies fokon gyakorolta a szeretetet, jóságos cselekedeteivel.
A jólelkű asszony leprás beteget ápolt, csodatettei közé tartozik az is, amikor a szegényeknek kenyeret vitt, ám ezt a király testvére, Henrik észrevette. Az Úr azonban a kenyér helyett, rózsákat láttatott Henrikkel, aki megszégyenülve útjára bocsátotta Erzsébetet. A rózsa a keresztény ájtatosság, az engedelmes alázatosság és a könyörületesség jeleként is megmutatkozik.
Szent Erzsébet a könyörületességéről volt nevezetes, nagyon szerette a Mennyei Atyát, sokat imádkozott és beszélgetett vele. Ezért a gyermekek felé mi is ezt a viselkedésmódot közvetítettük. Buzdítottuk és bátorítottuk őket a jó cselekedetekre, a kedves szavakra. Sokat beszéltünk arról, hogy miképp tudunk segíteni embertársainkon.  A gyermekek egész héten megértően, türelmesen és segítőkészen fordultak egymás felé, segítették kisebb társukat a játékban, ha netán valaki szomorú volt, felkarolták, és vigasztalták. Az óvoda hét csoportja megajándékozta egymást egy-egy kis ajándékkal, és énekkel, ezzel is kihangsúlyozva az adakozás és az ajándékozás örömét. (Adni jobb, mint kapni!)
Tiszteletünket és köszönetünket egy szál rózsa ajándékozásával nyilvánítottuk ki, melyet az óvoda csoportjai a Szent Erzsébet szobor elé helyeztek.  Imáinkat a jó Istenhez és Szent Erzsébethez irányítottuk, és kértük a kedvesség, jóság és a szeretet erejét egymásra, családjainkra és a világ összes beteg és rászoruló emberére.

Ocsovai Dorottya

óvodapedagógus

315492321_980523486118951_2318458462919947393_n--1-.jpg

képgaléria

 

Márton nap az óvodában

Rád gondolunk Szent Márton”

Minden évben, november 11.-e körül megemlékezünk Tours-i Szent Márton életéről, életszentségre vezető útjáról. A szentek példamutató cselekedeteit, emberszeretetét, imádságos életét elbeszélő formában, mesés történeteken keresztül mutatjuk be a gyermekeknek. A jótettek szemléltetésére kicsi lámpásokat barkácsolhattak az óvodások, melyek fénye megvilágította az óvoda folyosóját is, amikor énekelve vitték körbe azokat, jelezve, hogy a jóság, akár milyen kicsiny is, együtt másokkal valódi világossággá lesz.A Márton-napi népszokások idén is megjelentek óvodánkban. A libák központi szerepet kaptak, így a gyermekek különböző anyagokból kis libákat készítettek, melyekkel később örömmel játszottak. A libákról szóló dalos játék, éneklés és szerepjáték során vidám hangulat kerekedett a csoportokban.A régi időket idézve lehetett kukoricát morzsolni. Munka után pedig jól estek a finom falatok; főtt kukorica, libazsíros vagy libamájkrémmel megkent kenyér lilahagymával, és a meleg tea sem maradt el. Színes tartalommal tudtuk megtölteni a hetet, a gyermekek tudástára ismét bővült, emlékezetük pedig élményekkel gazdagodott.

Boldog Bernadett

óvodapedagógus

   

   315422240_553370276627402_8979468398791424271_n--1-.jpg

képgaléria

 

 

Rózsafüzér az óvodában

 

Óvoda szinten most először imádkoztuk együtt a rózsafüzér imádságot, bekapcsolódva az  „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezésbe.Többféle módon igyekeztünk megismertetni a gyerekekkel ezt a régi, ősi imádságot: először is gyűjtőmunka keretén belül meghirdettük csoportjainkban, hogy akinek van otthon rózsafüzére, hozza el az óvodába, és itt egy házi kiállításban mindenki megmutathatja a sajátját. Az imádságot is igyekeztünk gyermekeinkkel megismertetni és együtt elimádkozni egy tizedét. Majd megjelenítettük közösen is az udvaron. Minden részletét más-más csoport alkotta meg: süni csoport a keresztet rakta ki gesztenyéből, a maci csoport az összekötő részt dísztökből, a katica csoport az első tizedet csipkebogyóból, a nyuszi  csoport a 2. tizedet levélből, a méhecske csoport a 3. tizedet kövekből, az őzike csoport almából a 4. tizedet, a halacska csoport pedig az utolsó tizedet virágokból készítette el. Miközben az utolsó tizedet raktuk le a földre, közösen imádkoztunk.A rózsafüzér hónapjának megkoronázása nálunk a behozott és kiállított olvasók Jób testvér általi megáldása és közös ima lett. Reméljük, hogy sikerül kissé közelebb hozni, megismertetni a gyerekekkel ezt a szép, ősi imádságot és legfőbb közbenjárónk, Mária segítségét kérni szükségeinkben.

                       

                                                                         Gajzinger Márta

   óvodapedagógus

                         

                                                                                                                      img_5778.jpg

képgaléria

 

 

Őszi betakarítás, terményáldás

Óvodai csoportjainkban 1 hetet szenteltünk ennek a témának. Beszélgettünk az őszi munkákról, hagyományokról. Akiknek volt lehetősége, gyakorlati tapasztalatszerzésre, betakarításra indultak a gyermekekkel. Kérésünkre a szülők nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, egyéb terméseket hoztak csoportjaink részére, így mindenféle ismeretszerzésre, játékra biztosítottak voltak a feltételek (ízlelős, tapintós játékok, kompót, befőtt, vitaminsaláta készítése, kóstolása, aszalás, versenyjátékok). A témához kapcsolódó mesékkel, versekkel, énekekkel ismerkedtünk. Terménybábokat készítettünk, melyekből óvodánk bejáratánál rendeztünk kiállítást. A szőlő szemezését, darálását, a sotolást Smelkó István és Jászberényi Pál az óvoda udvarán ismertette meg múzeumpedagógiai foglalkozás keretében. A szőlő nedűjét mindenki megkóstolhatta. Kukoricamorzsolásra is volt lehetőség, nagy sikert aratott. A szülők-gyermekek részére tökfaragó versenyt hirdettünk. Sok szép alkotás készült, melyeket a fedett teraszunkon helyeztünk el, mindenki megcsodálhatta. A terménybábokat, tökből készült alkotásokat cukorral, oklevéllel díjaztuk. Mindenki nyertes volt, aki ezekben részt vett! Hálaadó imát tanultak gyermekeink, és minden csoport terménykosarat készített, amiket a templomba vittünk megáldani. Tartalmas, szép, vidám hetet tudhatunk magunk mögött.   

Bakay Sándorné

   óvodapedagógus

                                                     

img_5490.jpg

képgaléria

 

  

Újra gazdagodtunk...

Óvodánk, Fenntartónk és a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány jóvoltából 3 új udvari játékeszközzel gazdagodott, melyet óvodásaink októberben nagy örömmel vettek birtokba.

Köszönetünket és hálánkat fejezzük ki gyermekeink nevében is! 

310443147_1261159478010250_4645930494243476319_n.jpg

képgaléria

 

 

ÁLLATOK VILÁGNAPJA AZ ÓVODÁNKBAN

Az idén is megünnepeltük október 4-én, az Állatok világnapját az óvodánkban. Ez a nap Assisi Szent Ferenc ünnepnapja is, aki egyben az állatok védőszentje.  Nagyon szerette az állatokat, a legenda szerint még az állatoknak is prédikált. Idén is megemlékeztünk e jeles napról a csoportokban: állatokról szóló könyveket nézegettünk, állatokról szóló verseket, dalokat, mondókákat mondogattunk a gyermekeknek, találós kérdéseket, meséket mondtunk nekik. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét a bolygón élő állatok védelmére, kipusztulásának a megállítására, a táplálkozási lánc fenntartására. Valamint a felelős állattartásra, és az állatok védelmére, illetve hogy fejlődjön az állatokhoz való viszonyuk és a felelősség érzetük. Október 4 – én ( kedden ) a tízórai után a tornaterembe gyülekeztek ovisaink, ahol a Maci csoportos óvónénik előadásában az ALMA című interaktív  mesét nézhették meg. A szülők segítségével lehetőségünk nyílt arra, hogy behozzák óvodánkba, a kedvenc kisállataikat. A gyerekek a délelőtt folyamán megfigyelhették őket a ketreceikben. Óvodánkban azt szeretnénk, hogy gyermekeink ismerete gyarapodjon az állatokról, és azok életmódjáról, ezért próbáltuk a sétáinkat úgy szervezni, hogy minél több olyan helyet találjunk meg, ahol több állatot is megfigyelhetünk a természetes élőhelyükön. Bízom benne hogy egy feledhetetlen, és élményekben gazdag délelőttöt szereztünk a gyermekeknek. Köszönet a segítőknek és a szülőknek!

                                                                                                                                                        Csábiné Ocsovai Rita

                                                                                                                                 óvodapedagógus     

 

        310932124_507595740842590_6531578153993180245_n.jpg

képgaléria

 

Mihály-napi vásár és népmese napja az óvodában

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29. A természetben, az időjárásban ilyenkor változás áll be. Szent Mihály napja Európa-szerte ismert pásztorünnep. Az állattartók ilyenkor hajtották vissza a faluba a legelőre hajtott állatokat. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt.

Szent Mihály napján sok helyen tartottak vásárt. Ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit. Ám nemcsak azért mentek a vásárba, hogy megvegyék, amire szükségük van- ez szórakozást, ismerkedést, hírszerzést is jelentett az embereknek.

Ezt a hagyományt követve rendeztük meg ismét szeptember 30-án óvodánkban a Mihály-napi vásárt, a magyar népmese napjával összekötve. Már reggel népzene szólt az ovi folyosóin, és a gyerekek közül sokan népviseletben érkeztek, ezzel is fenntartva a régi idők emlékeit.

10 órakor a Katica csoport előadásában „Az aranyszőrű bárány” című mesedramatizálást nézték meg a gyerekek, majd közös éneklés-„Én elmentem a vásárba fél pénzzel…” és táncház következett.

Ezután valóban elindultunk a vásárba, ahol az óvoda dolgozói, illetve a szülők által készített sok-sok portékából lehetett választani. Az esős idő ellenére is nagyon sokan eljöttek, jól érezték magukat, és mindenki talált kedvére való vásárfiát.

A vásár bevétele 357.240 Ft lett, amit a néphagyomány éltetéséhez szükséges kellékek, eszközök beszerzésére fordít majd az óvoda.

Köszönjük a szülők aktív részvételét, a portékák készítését, és Paluch Norbertnek a táncháza! 

 

   img_5103.jpg                                               img_5151.jpg

képgaléria

 

 

 

szuloi.jpg

 

 

img_4660.jpg

képgaléria

 

Újra Erdei óvoda Ráróspusztán

 Óvodánkban az erdei óvodai táborozás már 23 éves hagyománnyal rendelkezik. Az idén közel 40 nagycsoportos, iskolába készülő gyermek és 6 óvodapedagógus részvételével valósítottuk meg programunkat. A környezet védelme óvodáskorban az ismerkedéssel, környezetünk megszerettetésével kezdődik. Fontosnak tartjuk, hogy óvodás gyermekeink közvetlen módon találkozzanak a természettel érdeklődésükre, lelkesedésükre építve tapasztalásokat szerezzenek. Az óvodás gyermekeink élményekkel teli hátizsákkal térhettek haza.

285657308_417486980242908_2445818341980946200_n.jpg

képgaléria

 

BILLEGÜNK-BALLAGUNK

„Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, mert akit szeretünk, azt nem felejtjük el.”

2022.06.01-02. 47 fő nagycsoportos óvodás gyermektől búcsúztunk!

Egy igazán jó kedvű, együtt éneklő, táncoló kis közösségtől.

Pünkösdi műsort láthattunk, amelyet követet a búcsúzás pillanatai.

Búcsúzunk tőletek…emlékeinkben sok-sok kacagós, élet-vidám, huncut gyermek marad, akikkel nagyon sok élmény köt össze.

dsc03677-edit.jpg dsc03559-edit.jpg

 képgaléria

Gyermek rajzpályázat

A Nagykőrösi NÁZÁRET Római Katolikus Óvoda által hirdetett "Jézus szeret minden kicsi gyereket" című jubileumi rajzpályázatunkra sok szép pályamunkával neveztek. A pályamunkák közül Zsupin Zsófia őzike csoport II. helyezést ért el, Kanyó Emma halacska csoport különdíjat kapott.

 

 

img_4260.jpg

képgaléria

 

TE DEUM

 

Az idei nevelési évünkben is együtt éltük meg a mindennapi imáinkban a Jézushoz való tartozásnak örömét. Sok segítséget kaptunk a nehézségek elviseléséhez. Ez az év is színesen és tevékenyen telt, melyet sok örömben, olykor nehézségekkel, de együtt, közösségben éltük meg. A közösségünk a nevében gyűlt össze óvodánk iskolába induló gyermekei óvodapedagógusai a szécsényi ferences templomban. Posztós Erik plébános atya vezette szentmisén igyekeztünk teljes szívvel, lélekkel, részt venni, hogy köszönetet mondhassunk mindenért, ami ebben az évben történt. A Jézus nevében való összegyülekezés öröme és dicsérete maradjon velünk a nyáron is, hogy feltöltődve, kipihenve kezdhessük meg új nevelési évünket ősszel.

img_4241.jpg

képgaléria

 

Gyermeknap 

 

img_3790.jpg

képgaléria

 

 

Óvodások zarándoklata Szentkúton

Mátraverebély-Szentkút kegyhelyen ovis zarándoklattal egybekötött családi napon vettünk részt közel száz óvodás gyermekkel és szüleikkel. Ünnepi szentmisén hálát adtunk Szűz Máriának a hamarosan záruló óvodai évért, egészségünkért. A családok különböző gyermek programokon vehettek részt. Tartalmas szép napot tölthettünk együtt ezen a szép helyen.

2022.jpg

képgaléria

 

 

RAJZOS- DALOS MESEPROGRAMOT” nyertünk

  Rengeteg ovis alkotást küldtünk Intézményünkből. Így megérdemelten vehettünk részt ballagó nagycsoportosainkkal, ezen az interaktív, rajzos-dalos meseprogramon. Vidám, gyerekzsivaj fogadta: „Az elveszett vonatfütty” történetét, amit rajzban, dalban mesélték el nekünk előadóink. - Ritmusgyakorlatok, - csapatépítő játékok, - figyelem-koncentrációs feladatok, - körjátékok, - ügyességi játékok, - találós kérdések tették még színesebbé ezt az utazást.

279666902_1148867675907167_7552014080838992828_n--1-.jpg

képgaléria

Madarak fák napja

Idén egy különleges szabadtéri kiállítással készültünk erre a jeles napra. Lefényképeztük az óvoda udvarán található fákat, és a környezetünkben található madarakat. Ezután a madarakról és a fákról készült fényképekből, képes tájékoztató készítettünk. Miután megbeszéltük a gyerekekkel, hogy mi is van képeken, beazonosítás után közösen helyeztük fel az adott fákra ezeket, a madarak képeit is elhelyeztük. A képek elkövetkezendő napokban is felkeltették a gyerekek kíváncsiságát, többször is megkértek minket, hogy olvassuk el az ismertetőket. Így hoztuk egészen közel az óvodások számára a közvetlen környezetük értékes élővilágának egy darabját.

280605776_2116365311863330_99556404674798192_n.jpg

képgaléria

 

Betánia idősek otthonába látogattunk

 

Meglepetés műsorral kedveskedtünk a néptáncos gyerekekkel a Betánia Idősek Otthona lakóinak. Nagyon nagy szeretettel, örömmel fogadtak minket és a gyerekek is ügyesek, lelkesek voltak. Időseket meghatotta gyermekeink kedvessége, szívesen invitáltak következő alkalomra is.

 

279410598_1992344560937859_3220610313035330880_n.jpg

képgaléria

 

 

Anyák napja az óvodában

 

Minden csoportunk gyermeke személyesen köszöntötte édesanyját Anyák napja alkalmából!

 

Áldd meg Isten!

Ki az, aki ápol születésem óta,
Testemet, lelkemet a bajtól is óvja?
Ki tanított engem Isten szent nevére,
S ha baj vagy bánat ér, ki ölel szívére?
Könnyes lesz a szemem, ha róla beszélek,
Az én ÉDESANYÁM ez az áldott lélek.
És szívemnek nincs szebb kívánsága, vágya
Csakhogy őt az Isten ezerszer megáldja.

                                                                   Ámen 

  

anyak-napja-1.jpg

 

Népviselet napja

 

Legyen népviselettől színes a világ!

Az idén is lelkesen vártuk ezt a szép napot, megmutathattuk és megcsodálhattuk milyen gyönyörű viseleteink vannak. Minden résztvevőn megtalálható volt a mindennapi öltözetben is a népi viselet részei: kaláris, kalap, mellény, pörgős szoknya, pántlika.

De többfajta teljes népviseletben is megjelentek gyermekeink, és nevelőink. Egy viseletben is „Pompás napot” tölthettünk együtt!

 

img_3255.jpg

képgaléria

 

Föld napja

A Föld napja alkalmából virágládák beültetésével foglalatoskodott minden csoportunk, hogy ezzel is szebbé tegyük óvodánk ablakait, utcafrontját, környezetünket környékét. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy az általunk elültetett virágokat, növényeket gondoznunk kell, mert akkor szépségükkel hálálják meg. Minden tettünkkel, cselekedetünkkel azt tudatosítjuk gyermekeinkben, hogy:

                                                              „A Föld sorsa a mi kezünkben van!”

 

278164768_1197187807352301_8509365584989949110_n.jpg

képgaléria

Lelki nap KETT módszer

 

279447476_1058656648065110_7413653148826933443_n--1-.jpg

képgaléria

 

Húsvétra készülünk

Óriási húsvéti tojást formáztunk óvodásaink, és dolgozóink segítségével a Múzeum elött! A város "Tojásfáját" tovább díszítettük énekkel, tavaszi mondókával kísérve. Nagyon vidám, hangulatos, napsütéses program volt...

husveti-tojas-3.jpg

képgaléria

 

Nyílt nap az óvodában, nálunk jártak az tanító nénik

 

img_2890.jpg

képgaléria

 

Víz világnapja

"Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy." (Saint-Exupéry)

 

277831956_1403032123485039_5798207326335091528_n.jpg

képgaléria

 

Beiratkozás

Hirdetmény

 

Jelentkezés lap 2022.pdf

Szülői tájékoztatás az óvodai felvétellel kapcsolatban.pdf

Farsangolás az óvodában

"Itt a farsang áll a bál..." 

img_2655.jpg

képgaléria

Balázsáldás az óvodában

Az óvoda lakói ünneplőbe öltöztették szívüket és várták Erik atyát, aki szeretettel hozta el az áldást valamennyi gyermek és felnőtt számára.

 

img_2523.jpg

képgaléria

 

Vízkereszt - Templomlátogatás, házszentelés

Január 6-a, Vízkereszt napja, ehhez a naphoz kapcsolódik a házszentelés szokása, három Királyok látogatása Óvodás gyermekeinkkel templomba látogattunk, majd Erik atya megszentelte csoportjainkat és áldást adott gyermekeinkre, nevelőinkre!

 img_2197.jpg

képgaléria

 

Karácsony az óvodában

„Míg advent a reményteli várakozás ideje,a Szenteste maga a megvalósult, beteljesedett csoda „

Óvodás gyermekinkkel már hetekkel ezelőtt adventi készülődés lázában égtünk, miközben arra törekedtünk, hogy az ünneplőbe öltöztessük lelkünket!

Hiszen az advent élményekkel teli közös várakozás időszaka, amikor jó, ha egymásra figyelünk, értékes időt töltünk együtt, közösen meghit pillanatokat élünk át, melyekre sokáig boldogan emlékezünk. Ebben az időszakban kicsit lelassulunk, feltöltődünk meghittséggel, készülünk a várva várt csodára, kis Jézus születésére, a szeretet ünnepére. Ez a mások segítésének, jótékonykodásnak is az időszaka, a szeretteinkre gondolás időszaka, miközben felhívtuk a gyermekek figyelmét az ajándékozás örömére, hogy ugyan olyan jó adni, mint kapni. A közös programok szépsége az egyszerűségükben rejlik. Az ünnepet meghit keretek között saját csoportjainkban tartottuk.

img_1949.jpg

képgaléria

Luca nap az óvodában

Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus! Szabad-e bejönni, Lucázni?

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján körbejártuk az óvodai csoportokat. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát és lisztet szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (… és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

img_1849.jpg

képgaléria

Nálunk járt a Mikulás 

img_1812.jpg

képgaléria

 

KETT módszer az óvodában

261903974_4547761511926192_7110513528740577158_n.jpg

képgaléria

 

Szállást keres a Szent Család

261478877_4547750601927283_6445720081236610886_n.jpg

képgaléria

 

Erik atya csoportjainkba látogatott

262547786_1758426911213036_5084399050668793340_n.jpg

képgaléria

Erzsébet nap az óvodában

Óvodánkban minden évben megemlékezünk Árpád-házi Szent Erzsébetről. Elmeséljük azt a csodát, mely során a kötényében a szegényeknek vitt kenyér átváltozott rózsává. Azután ki is színezzük a történethez tartozó színezőt. Készítünk koronát, kardot, pajzsot, építünk várat, és beöltözhetnek a kislányok királylányos szép ruhába, a fiúk pedig királyokká változhatnak, hiszen ez a történet erről is szól. Az énekek, versek, mesék is a királyokról, királylányokról szólnak. Erzsébet példája mutatja, hogy aki gazdag, szépséges királylány, ő is sok jót tud tenni, különösen a szegényekkel, hiszen neki van miből adnia, van mit szétosztania. A jó cselekedetek, az adakozás tanulható, minél többször hallanak erről a gyermekek, és gyakorolják azt, akár a családjuk, akár az óvoda közösségében, annál inkább természetes lesz a számukra.

259881243_4682074715207833_2026069799835409999_n.jpg

képgaléria

 

Márton nap az óvodában

 

Óvodánkban a vallásos nevelés keretében, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szentek életének megismertetésével olyan mintát állítsunk a gyerekek elé, akik példájukkal irányt mutatnak az Istennel való személyes találkozásra. Szent Mártonra is jellemző a segítőkészség, a jószívűség, az Isten és embertárs iránti szeretet. Jósága által fényt és meleget áraszt a szükségben és nyomorban szenvedő emberek felé. A gyermekeink Márton napján a csoportokban a lámpásokat készítettek, amivel később körbejárták a folyosót. segítségnyújtás mellett készítették el saját lámpásaikat különböző technikák segítségével! Sok libás mesét, kedves dalocskát, mondókát tanultak a lurkók a nagy napra. A gyermekek élvezettel, aktívan vettek részt a nem mindennapi tevékenységekben, a kukorica morzsolásban, a tollfújó versenyen is, és a folyosókra is csodás libás alkotások készültek. Ezen a napon sok finomsággal teltek meg az asztalkák, tányérok. A jó hangulatot libazsíros kenyér- falatokkal tetőztük, hiszen a közmondás úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.

20211111_112252.jpg

képgaléria

 

Ovifoci a Bárkányi Óvodában

260666582_2876228372597831_4649757274689575573_n.jpg

képgaléria

 

adventi-vasar-a-barkanyi-ovodaban.jpg

 

Terményáldás az óvodában

A betakarítást, szüretet terményáldás kísérte. A szeptember, október hónapok a földekről a zöldségek, gyümölcsök betakarításának az ideje. Régen a családokban, ilyenkor ősszel mindenki kivette a részét a mezőgazdasági munkából, majd a szüret befejezése után a templomban hálát adtak a Jóistennek a sok termésért, terményért. A kapott kincsek megáldásával is megköszönjük, hogy a Mennyei Atya óv, véd minket, gondoskodik rólunk.Ez a hagyomány ma is él. Október 14-én ezért óvodásaink termésekkel megrakott kosaraikkal a templomba indultak, ahol Erik atya fogadott minket. Megismertette a gyerekeket a templommal, mint Isten házával- a tárgyaival, szobraival, festményeivel. Ezután beszélt arról, mi is az a terményáldás, majd az oltár elé helyezett termények megáldása után közös imádsággal zárult kis ünneplésünk.

y.jpg

 

Must készült az óvodában

A szüret hetének egyik kiemelt eseménye volt, hogy óvodás gyermekeinkkel mustot készíthettünk.  Szőlőt szemeztünk, kóstoltunk, daráltunk, sotoltunk miközben sok – sok énekkel mondókázással jó hangulat kerekedett. E mellett a kukoricamorzsolás „tudományát” is elsajátíthatták óvodás gyermekeink. Mindezt hogyan? Mint minden évben az idén is elfogadták felkérésünket és örömmel jöttek segítségünkre Jászberényi Pali bácsi és Smelkó István múzeum pedagógus. Pali bácsi  biztosította a darálót és a prést, így a gyermekeknek is lehetőségük volt megismerkedni régi népi eszközök használatával, melyet a bátrabbak ki is próbálhattak. Türelemmel és nagy szeretettel mutatták be, és végezték együtt a gyerekekkel a munkálatokat. Egy kis humorral fűszerezve az elkészült nedűt a gyermekek megkóstolhatták.  Köszönjük a vidám, sok ismeretet nyújtó délelőttöket, és a türelmet. Jövőre újra találkozunk!

x.jpg

 

Meseelőadás az óvodában

A Léghajószínház előadásában a Három kívánság című mesét nézhették meg óvodás gyermekeink és szereplőként élhették át a mese egyes részleteit. A színvonalas, kedves, zenés, interaktív műsor elnyerte a gyermekek tetszését. A bátrabbak énekelhettek, táncolhattak a mese szereplőivel, de több olyan interaktív része is volt a történetnek, ahol a gyermekek is  feladatot kaptak. A  szereplőkkel együtt közös tánccal, majd vonatozással zárult a délelőtt.

img_0037.jpg

képgaléria

Must készítés az óvodában

A szüret hetének egyik kiemelt eseménye volt, hogy óvodás gyermekeinkkel mustot készíthettünk. Szőlőt szemeztünk, kóstoltunk, daráltunk, sotoltunk miközben sok – sok énekkel mondókázással jó hangulat kerekedett. E mellett a kukoricamorzsolás „tudományát” is elsajátíthatták óvodás gyermekeink. Mindezt hogyan? Mint minden évben az idén is elfogadták felkérésünket és örömmel jöttek segítségünkre Jászberényi Pali bácsi és Smelkó István múzeum pedagógus. Pali bácsi  biztosította a darálót és a prést, így a gyermekeknek is lehetőségük volt megismerkedni régi népi eszközök használatával, melyet a bátrabbak ki is próbálhattak. Türelemmel és nagy szeretettel mutatták be, és végezték együtt a gyerekekkel a munkálatokat. Egy kis humorral fűszerezve az elkészült nedűt a gyermekek megkóstolhatták.  Köszönjük a vidám, sok ismeretet nyújtó délelőttöket, és a türelmet. Jövőre újra találkozunk!

img_0173.jpg

képgaléria

Mihály nap az óvodában

Nagyszabású vásárt rendeztünk az óvodánk udvarán 2021.09.25-én, ahóvá óvodásokat és iskolásokat és a gyermekek szüleit vártuk nagy szeretettel!

Megelőző napokban mindenki kisebb csoportokban közösen gyermekek-szülők-nevelők tüsténkedtek, vásári „portékákat” gyártottak. Meg is lett a hozadéka! Sok szebbnél-szebb tárgyak készültek, amiből már megrendezhettünk egy igazi vásárt -vásári forgatagot!

Szülők aktív részesei voltak mind az előkészületeknek, mind pedig a vásári délelőttnek! Együtt mulattak gyermekeikkel a vásári meseelőadásban, majd kínálták a portékákat, és vásárlóként szétnézhettek forgatagban. Volt itt kikiáltó, alkudozás, tánc és mulatság mindenki kedvére! Nagyon tartalmas, jó hangulatban eltöltött közös mulatság volt ez szülők nevelők és a gyermekek nagy örömére!

img_9965.jpg

képgaléria

 

 

szuloi-ertekezlet.jpg

Ballagás az óvodában

" Ballagnak a nagyon, vajon hová mennek?" 

A ballagás napja, a gyermekek óvodai életének egyik legmeghatóbb pillanata. Nem is olyan régen volt, mikor anyához és apához bújva jöttek, félve lépték át az óvoda kapuját. Aztán egyre bátrabban lettek, megismerkedtek felnőttekkel, társakkal. Játszhattak reggeltől estig, de közben rengeteget tanultak, újabbnál újabb ismeretek birtokába jutottak. Önállóbbak, okosabbak és huncutabbak lettetek.

Életük első búcsúzása elérkezett, a csodás mesevilág most véget ér. Az iskola kapuja már nyitva áll, hívogatva néz feléjük, s a tanító nénik tárt karokkal várják őket.

Kívánunk nekik erre az útra nagyon sok sikert, nagyon jó tanulást, szüleiknek sok-sok örömet és kitartást. Legyen az útjuk vidám, élményekben gazdag. A jó Isten áldása kísérje minden lépésüket.

"Van egy érzés a világon,- úgy hívják, hogy szeretet.

Ami nélkül boldogulni, szépen élni nem lehet.

Nem számít a mennyisége, - pénzben nem is mérhető,

s bárhol élnél a világban, mindenhol elérhető..."

img_9498.jpg

képgaléria

 

Vándorkeresz átadása - Mátraverebély-Szentkút

Gyermeknap előtti szombat délelőtt Mátraverebély-Szentkúti ovis zarándoklaton vettünk részt közel nyolcvanan, 30 óvodás gyermekkel és szüleikkel, hogy hálát adhassanak Szűz Máriának a hamarosan záruló óvodai évért, egészségünkért, megköszönjük, hogy újra ilyen sokan együtt lehetünk. Külön öröm volt számunkra, hogy a világjárvány az idei évben már nem tudta utunkat állni és ez a közös zarándoklat lehetővé tette, hogy óvodásaink-gyermekeink, megérezhessék együttlét örömét, az együtt imádkozás csodálatos érzését, mely segítségül szolgál egész életükhöz, további boldogságunkhoz.

Ezen a napon adtuk át a vándorkeresztet Dunakeszi Szent Erzsébet Óvodának, amit óvodánkban 2 évig nagy gonddal és megbecsüléssel körülvettünk és őriztünk!

Átadás szavait idézve:

„Kívánjuk, hogy védelmezzen, és óvjon benneteket ez a kereszt. Urunk, Jézus Krisztus nagy szeretetének jelét kapjátok meg most. Segítse és erősítse hiteteket a mindennapokban, hiszen ott a kereszten mutatta meg végtelen szeretetét irántunk. Amikor ránéztek, a feltámadás öröme töltsön el mindnyájatokat!”

Köszönjük mindazoknak, akik velünk tartottak, felemelő érzés volt ennyi kisgyermeket ezen a Mária kegyhelyen együtt látni, hallani imájukat, éneküket!

 

191748850_486685612443474_4014835473188502817_n.jpg

 

Gyermeknap

 

2021.05.27-én rendeztük meg gyermeknapunkat. Hosszú idő után végre önfeledten játszhattak, szórakozhattak óvodás gyermekeink és szerencsére az időjárás is kedvezett a program megrendezéséhez. A Mosolybirodalom Alapítvány jóvoltából 3 ugrálóvárat (bár lehetett volna húsz is), népi játékokat lehetett kipróbálni ezen felül minden gyermeknek egy hajtogatott lufi figurával kedveskedtek! Ezen kívül szerveztünk még zoknigombóc csatát, kötélhúzást, homokvárépítést, és ügyességi játékokat.

A Gyermekmosoly Szülői Szervezet jóvoltából, miden gyermek ehetett ezen a napon egy panda jégkrémet és a nap zárásaként „labdaesővel” leptük meg gyermekeinket. Az óvodánk emeleti ablakaiból 160db labda potyogott az udvarra, amit ámulva figyeltek a gyerekek! Nagy öröm volt számukra, hogy az elkapott labdákból minden gyermek egyet haza is vihetett. Köszönjük önzetlen támogatását minden szülőnek, hogy segítették, hogy ezen a napon sok meglepetéssel kedveskedhettünk a gyermekeknek.

 

img_8862.jpg

képgaléria

 

beiratkozas-2021-ekif.jpg

Jelentkezés lap 2021.pdf

 

 

 

 

Óvodai csoportjainkban 1 hetet szenteltünk ennek a témának. Beszélgettünk az őszi munkákról, hagyományokról. Akiknek volt lehetősége, gyakorlati tapasztalatszerzésre, betakarításra indultak a gyermekekkel. Kérésünkre a szülők nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, egyéb terméseket hoztak csoportjaink részére, így mindenféle ismeretszerzésre, játékra biztosítottak voltak a feltételek (ízlelős, tapintós játékok, kompót, befőtt, vitaminsaláta készítése, kóstolása, aszalás, versenyjátékok). A témához kapcsolódó mesékkel, versekkel, énekekkel ismerkedtünk. Terménybábokat készítettünk, melyekből óvodánk bejáratánál rendeztünk kiállítást. A szőlő szemezését, darálását, a sotolást Smelkó István és Jászberényi Pál az óvoda udvarán ismertette meg múzeumpedagógiai foglalkozás keretében. A szőlő nedűjét mindenki megkóstolhatta. Kukoricamorzsolásra is volt lehetőség, nagy sikert aratott. A szülők-gyermekek részére tökfaragó versenyt hirdettünk. Sok szép alkotás készült, melyeket a fedett teraszunkon helyeztünk el, mindenki megcsodálhatta. A terménybábokat, tökből készült alkotásokat cukorral, oklevéllel díjaztuk. Mindenki nyertes volt, aki ezekben részt vett!                                                                       Hálaadó imát tanultak gyermekeink, és minden csoport terménykosarat készített, amiket a templomba vittünk megáldani. Tartalmas, szép, vidám hetet tudhatunk magunk mögött.    

 

                                                                               Bakay Sándorné              

                                                                                 óvodapedagógus